Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Протест в издателство срещу публикуването на автобиография на Уди Алън

Дъщерна компания на издателство „Ашет“ е публикувала наскоро книгата на Ронан Фароу за #MeToo

Уди Алън през лятото на 2019 г. в Сан Себастиан, Испания, където режисьорът снима новия си филм. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Протест в издателство срещу публикуването на автобиография на Уди Алън

Уди Алън през лятото на 2019 г. в Сан Себастиан, Испания, където режисьорът снима новия си филм. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служители на издателство „Ашет“ демонстративно напускат офиса в Ню Йорк и организират стачка в знак на протест срещу решението на издателството да публикува мемоарната книга на Уди Алън. „Гранд сентръл“, дъщерна компания на издателството, обяви тази седмица, че ще пусне на пазара автобиографичната „Apropos of Nothing“ на 7 април. Ръкописът е придобит преди година. Не са включени детайли за цената, отбелязва „Гардиън“.

84-годишният Алън е носител на „Оскар“ и е добре познат с романтичните си комедийни филми като „Ани Хол“, „Пурпурната роза на Кайро“ и много други. Автор е и на много книги, отличаващи се с блестящо чувство за хумор и станали известни в цял свят, включително и у нас – „Ако импресионистите бяха зъболекари“, „Пълна анархия“ и други.

Кариерата му в САЩ бе подложена на изпитание след обвинения през 90-те от осиновената му дъщеря Дилън Фароу, че пастрокът ѝ я тормозил сексуално, когато била дете. Алън категорично отрича, а дело срещу него така и не е заведено след две независими разследвания. Обвиненията бяха подновени преди няколко години, в началото на движението #MeToo.

Ронан Фароу, писател, застава зад историята на сестра си. Книгата му „Catch and Kill“ за #MeToo ерата наскоро бе публикувана от издателство „Little, Brown and Company“, също дъщерна фирма към „Ашет“.

Служителите на издателството казват пред „Гардиън“, че се чувствали принудени да организират стачката, тъй като имали чувството, че притесненията им не се взимат сериозно.

Това е огромен конфликт на интереси и просто погрешно – коментира един от работниците, който отказва да бъде идентифициран. – Не е наше решение да изтеглим книгата, това опира до хората на по-високите постове, ако искат да се вслушат в гласа ни.“

Всеки има правото да отговори на обвинения срещу себе си, но трябва ли да им плащаме бог знае колко, за да го направят? – пита се друг. – Всеки трябва да поеме отговорност за действията си.

След демонстративното напускане на офиса, Дилън Фароу написа в профила си в Туитър:

Чувствам се изумен и толкова благодарен за солидарността, демонстрирана от „Ашет“ днес. Благодаря ви от цялото си сърце“.

Решението на издателството е „предателство срещу брат ми“, допълва още тя.

Негодуванието срещу планираното пускане на пазара на мемоарната книга на Алън започна с интервю на директора на „Ашет“ Майкъл Пийч за „Ню Йорк таймс“, в което той твърди, че „всяка книга си има мисия“:

Нашата работа като издатели е да помогнем на автора да постигне това, което е замислил със създаването на книгата“.

В имейл до Пийч, Ронан Фароу твърди, че политиката на издателството да дава свобода на дъщерните си компании „не ви освобождава от професионална отговорност като издател на „Catch and Kill“ и като ръководител на компания, която е помолена да съдейства в опитите на насилници да замажат престъпленията си“.

Докато аз и вие работехме по книгата ми, която разказва за пораженията, нанесени от Уди Алън на семейството ми, вие тайно сте планирали да публикувате книга на човека, който е извършил тези сексуални престъпления. Очевидно съвестта ми не позволява да работя повече с вас. Представете си, че ставаше дума за вашата сестра“, допълва още Ронан.

Към критиките срещу издателството се присъедини и Миа Фароу, бивш партньор на Алън и майка на Дилън и Ронан. Според нея решението на издателството „представлява още един пример за привилегиите, които идват заедно с властта, парите и лошата слава“.

Протестът на служителите на „Ашет“ бе подкрепен и от други представители на индустрията – служители на „Харпър Колинс“ написаха в Туитър:

Ние заставаме зад служителите на „Ашет“. Колективните действия са начинът да държим хората с власт отговорни“.

През последните години Алън е отбяган от мнозина в Холивуд, особено след като обвиненията срещу Харви Уайнстийн разпалиха #MeToo. Актьори, сред които Грета Геруиг, Тимоти Шаламе, Мира Сорвино, Ребека Хол и други изразиха рачорованието си, че са работили с него през годините. Въпреки договора си с режисьора, „Амазон“ отказа да разпространи филма му „Един дъждовен ден в Ню Йорк“, след което продукцията обиколи няколко фестивала в Европа. Говори се, че мемоарната книга също получила отказ от няколко издателски къщи преди да бъде купена от „Ашет“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg