Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Протест за културното наследство

Граждани ще изразят недоволството си срещу готвени законови промени

Измененията в закона обричат на смърт Националния институт за недвижимо културно наследство, твърдят организаторите на протеста. - Протест за културното наследство

Измененията в закона обричат на смърт Националния институт за недвижимо културно наследство, твърдят организаторите на протеста.

Протест в защита на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) се организира в понеделник. При служебния вход от 12 часа в първия ден от новата седмица граждани ще изкажат възмущението си от изменения в Закона за културното наследство. Те са приети вече на първо четене и предвиждат ограничаване на правомощията на НИНКН за сметка на местните власти.

Според организаторите на протеста, Форум „Културно наследство“, промените само задълбочават проблемите около опазването на културното наследство и допълнително узаконяват корупционните практики, свързани с него, се казва в събитието във Фейсбук.

Нещо повече – измененията обричат на смърт Националния институт за недвижимо културно наследство, за чието поддържане в адекватно състояние държавата е подписала международен договор.

„Във връзка с това Форум „Културно наследство“ кани всички свои съидейници и неправителствени организации да изразим възмущението си и да поискаме замразяване на процедурата по приемането на ЗИД на ЗКН, докато не бъде публично обсъден!“, пишат организаторите на събитието под надслов „ЗА разумен, а не корупционен закон за културното наследство“.

Иначе, в мотивите на законопроекта, внесен от ГЕРБ, се твърди, че чрез него се решават проблеми покрай ниския капацитет на НИНКН, заради които стотици преписки се обработват в срокове далеч отвъд установения по Закона за културното наследство. Според властта настоящите текстове недопустимо разширяват приложното поле на закона по отношение на обекти, които нямат статут на културна ценност, а и ограничават компетентността на местните власти в разрез с основни принципи на местното самоуправление.

Новината за протеста идва в контекста на мъчителната съдба на няколко емблематични сгради в България – част от тях със статут на културна ценност, който обаче не ги спаси от погром. В момента бившият тютюнев склад на пловдивската улица „Одрин“ е полуразрушен, подобна е участта и на такъв в Харманли, а в София предстои срутването на бившето кино „Възраждане“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg