Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Протестът пред Народния: Оставка на Рашидов (видео)

Стотици творци настояват да бъде спряна Реформата, делегираните бюджети и критерия „продадени билети“

Режисьорът Петринел Гочев призова за оставка на ръководствата на Министерството на културата и на Съюза на артистите. Снимки: Емил Георгиев - Протестът пред Народния: Оставка на Рашидов (видео)

Режисьорът Петринел Гочев призова за оставка на ръководствата на Министерството на културата и на Съюза на артистите. Снимки: Емил Георгиев

За оставка на ръководния екип, политическия кабинет и експертните съвети в Министерство на културата „заради безотговорната им политика“ призоваха стотици творци на протеста в неделя привечер на площада пред Народния театър. Множеството поиска оставката и на ръководството на Съюза на артистите, „защото се страстна с властта“.

Исканията прозвучаха по време на тържественото пристигане на номинираните за наградите „Икар“, давани от САБ. Председателят на Съюза Христо Мутафчиев посрещаше гостите на червения килим във фоайето на театъра, а недоволните от неговото и на Министерството на културата управление стояха с гръб към входа на Народния.

На площада режисьорът Петринел Гочев прочете отново Пакта за култура, в който се настоява бюджетът за култура да стане 1% от годишния държавен бюджет. А журналистката Таня Симеонова представи целите, които си поставят творците:

„Защо сме тук? Освен за да подкрепим Пакта за култура, тук сме и защото искаме да спрем провалената театрална реформа;

Защото искаме да спрем експеримента „делегирани бюджети“;

Защото искаме фокусът да бъде качеството на творческия ни продукт, а не броят на продадените билети;

Защото искаме да спрем безцеремонната саморазправа с българската култура от страна на Министерството на културата.

Какво искаме?

1. Промяна на съществуващата в момента Методика на финансиране на културните институти в областта на сценичните изкуства, като незабавно да се отменят текстовете в нея, които застрашават осем от тях да се превърната в открити сцени без творчески състави;

2. Министерският съвет да отмени текста на параграф 1 от постановление 31 от 12 февруари 2016 г., с което дава възможност това да се случи;

3. Министърът на културата незабавно да отмени своята заповед от 19 февруари 2016 г., в която статутът на националните културни институти – Народния театър, Софийската опера и балет, Музикалния театър, Софийската филхармония и Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ де факто бе изравнен със статута на всички останали културни институти в областта на сценичните изкуства, което е в противоречие със Закона за закрила и развитие на културата, където е записано, че държавните културни институти с национално значение се финансират изцяло и приоритетно от бюджета на Министерството на културата;

4. Неотменно да бъде въведена динамична скала на диференцирано финансиране на сценичните изкуства и тя да бъде в резултат от широк национален дебат;

5. Министерството на културата да преразпредели средства от своя бюджет за подкрепа на независими формации и проектно финансиране, който да е извън бюджета на сценичните изкуства, като се води преимуществено от художествени критерии, за да гарантира тяхната конкурентноспособност. Към тази стъпка, в рамките на текущия театрален сезон, трябва да се прибавят: 1. включване в програмата „Мелпомена” на Министерството на труда и социалната политика и на независими творчески сдружение, и 2. осигуряване на достъп на тези формации до държавни и общински сцени;

6. В общонационален дебат да се изработи Национална стратегия за развитието на сценичните изкуства, която да бъде обсъдена и съгласувана с всички творци в културните институти, Комисията по културата и медиите в 43-тото НС, Министерството на културата, Българската асоциация на работодателите в областта на културата, представители на общинските администрации, синдикатите, консултативните съвети и експертните съвети към Министерството на културата.

Докато това се случи, Българските културни институти в областта на сценичните изкуства да продължат да разполагат с материална база и постоянно зает персонал (художествено-творчески, технически, административен) във вида, в който те съществуват към 31 декември 2015 г. и Министерството на културата да информира три месеца предварително страните, подписали Браншовия колективен трудов договор за всички свои намерения за бъдещи структурни промени и подзаконови нормативни актове, отнасящи се до финансирането на културните институти, като осигурява обществена санкция посредством дебат в съсловието.

Ние не приемаме:

Пълното затъмнение на намеренията на законодателната и изпълнителната власт в сферата на културата;

Липсата на всякаква публична отчетност на разходите в тези културни институти;

Използването на недефинирани ясно понятия като „открити сцени”, „продуцентски звена”, „проектно финансиране”, „критерии за финансова стабилност на културните институти”, „свободни и независими артисти”.

Защото това според нас представлява скрит механизъм за манипулиране на системата на културните институти в областта на сценичните изкуства.

Ние искаме да се спазва текста на член 23-ти от Конституцията на република България, който казва, че държавата създава условия за свободно развитие на науката, образованието и изкуствата и ги подпомага. Тя се грижи за опазване на националното историческо и културно наследство.“

Пред Народния театър очакваха щастливите номинирани, а с гръб към тях на площада бяха недоволните от политиката в културата.

Пред Народния театър очакваха щастливите номинирани, а с гръб към тях на площада бяха недоволните от политиката в културата.

5-a

Троен сблъсък пред Народния – протест, празник и хоро.

Шествието на недоволните

Шествието на недоволните

Журналистката Таня Симеонова (вляво) и актьорите Веселин Калановски и Албена Колева

Журналистката Таня Симеонова (вляво) и актьорите Веселин Калановски и Албена Колева

Актьорът Ивайло Захариев (вляво) и певецът Пеньо Пирозов

Актьорът Ивайло Захариев (вляво) и певецът Пеньо Пирозов

„Актьорът“ Жорж Ганчев се появи на протеста на творците пред Народния.

Жорж Ганчев (актьор?) се появи на протеста на творците пред Народния.

Екип на турска телевизия предаваше от площада пред театъра.

Екип на турска телевизия предаваше от площада пред театъра.

Хоро под звуците на „Бяла роза“ тропаше наблизо в Градската градина.

Хоро под звуците на „Бяла роза“ се виеше наблизо в Градската градина.

Табелата на организаторите на хората

Табелата на организаторите на народните хора 

ЗА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА!Протест „За българската култура“ пред Народен театър „Иван Вазов“ – 27.03.2016 г.

Публикувахте от ПАКТ ЗА Култура в 27 март 2016 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах