Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Протестът срещу Вежди Рашидов в снимки

Защо едни творци присъстваха, а други не се присъединиха към митинга

Отстраненият хорист от „Йоан Кукузел“ Георги Петров бе герой на митинга пред Министерството на културата. Снимки: Румен Добрев - Протестът срещу Вежди Рашидов в снимки

Отстраненият хорист от „Йоан Кукузел“ Георги Петров бе герой на митинга пред Министерството на културата. Снимки: Румен Добрев

Около час и половина продължи протестът #ПейWithMe срещу Вежди Рашидов пред Министерството на културата в четвъртък вечерта. Около 800 граждани се събраха под висшето арт ведомство, за да заявят искането си за оставка на Рашидов. Министърът се извини публично на хориста Георги Петров, на когото предложи да плати 50 лв., за да се успокои и не пее. Певецът бе отстранен от хора „Йоан Кукузел“ заради гневен статус във Фейсбук, предизвикан от липсата на хонорари за църковните певци в катедралата Нотр Дам в Париж.

Нито Петров, нито протестиращите простиха думите на Рашидов, а поискаха оставката му. Митингът бе организиран от Протестна мрежа, присъстваха мнозина познати участници от протестното лято на 2013-а година. Мария Капон раздаде специално разпечатани столевки с образа на Вежди Рашидов, а Мария Календерска – половинката на Николай Бареков – бе приготвила бели стикери с надписа Je Suis Kukuzel. Протестиращите носеха плакати с надписи „Оставка“, „Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра“, „Рашидов в МК = Пеевски в ДАНС“… Стотинки бяха събирани в кашон, за да бъде предаден на Вежди Рашидов „да се успокои и да си ходи, защото песента му е изпята“.

Очевидна бе липсата на известните актьори от театъра, активни в протеста срещу Слави Бинев в края на миналата година. Александър Морфов също отсъстваше. Но имаше немалко музиканти, двата протеста като че ли бяха тематични, разделени по изкуства… В социалните мрежи мнозина заявяват, че не са се присъединили в митинга заради участието на Протестна мрежа. Други твърдят, че подкрепят каузата на Петров, но не са съгласни с вулгарния му език. Трети изразяват несъгласие с повода за протест, защото подобен митинг трябва да бъде срещу мизерното заплащане в културата въобще.

Вижте събитието в снимки:

Протестът се разрастна до половината шосе на бул. „Стамболийски“.

Протестът се разрасна до половината шосе на бул. „Стамболийски“.

unnamed (15)

unnamed (4)

Със столевки на чело протестиращите освиркваха Рашидов под прозорците на министерството.

unnamed (14)

Кашонът, в който се събираха стотинките

Мария Капон раздаваше „столевки“.

Мария Капон раздаваше „столевки“.

Режисьорът Бойко Богданов

Режисьорът Бойко Богданов

unnamed (6)

unnamed (29)

Оперната певица Дарина Такова (вдясно) бе сред протестиращите.

unnamed (9)

Васко Кръпката

unnamed (16)

unnamed (20)
unnamed (17)

unnamed (22)

Асен Генов

unnamed (28)
unnamed (5)
unnamed (1)

Николай Колев-Босия

Николай Колев-Босия

unnamed (23)

unnamed

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg