Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Протести в Кьолн срещу концерт с Анна Нетребко

Ангажират я във Виенската опера след заболяване на Соня Йончева

Анна Нетребко като Мими от „Бохеми“. Снимк: Барбара Заайнингер/Виенска опера - Протести в Кьолн срещу концерт с Анна Нетребко

Анна Нетребко като Мими от „Бохеми“. Снимк: Барбара Заайнингер/Виенска опера

Културни дейци от Кьолн протестираха пред сградата на Кьолнската филхармония срещу концерта на Анна Нетребко и съпруга ѝ Юсиф Айвазов вечерта на 29 август, съобщава най-големият регионален вестник „Kölner Stadt-Anzeiger“.

Събралите се пред залата протестиращи издигнаха лозунгите като „Без аплодисменти за пропагандата на Путин Нетребко“ или „Не в Ню Йорк, не в Щутгарт, защо тук?“. Според участниците в протеста, цитирани от кьолнската медия, „госпожа Нетребко се надява, че хората, купили изключително скъпите билети за концерта ѝ, ще изтрият от съзнанието си образите на войната в Украйна“.

Организаторите на концерта от Кьолнската филхармония твърдят, че са взели решение за този концерт, след като са се уверили, че „Анна Нетребко достоверно се е дистанцирала от войната срещу Украйна“. Директорът на Филхармонията Луренс Лангеворт заяви, че всички приходи от събитието с Нетребко обаче ще бъдат дарени за възстановяването на украинския град Днепър.

„Метрополитън опера“ в Ню Йорк и операта в провинция Баден-Вюртемберг отмениха концертите с Нетребко. Появата ѝй на фестивала на в Регенсбург, Германия, през юли също беше съпроводена с протести. Концерт в Щутгарт, планиран с Анна Нетребко, вече бе отменен през юли поради съображения за сигурност. Кьолнската филхармония също трябваше да наеме допълнителен персонал за охрана на 29 август.

Миналата година Нетребко отпразнува 50-ия си рожден ден в Кремъл. След като руската армия нахлу в Донбас през 2014 г., тя се снима пред знамето на „Велика Русия“. След началото на войната през февруари 2022 г. Нетребко първоначално се дистанцира от събитията и замълча, а после публикува в социалните мрежи изказване, с което осъди военните действия и заяви, че избира кариерата си в Европа. След това няколко нейни изяви в Русия бяха отменени.

Междувременно Анна Нетребко бе ангажирана във Виенската опера след заболяване на певицата Соня Йончева, съобщават от институцията. Българката трябваше да пее заедно с Роберто Аланя в „La Juive“ от френския композитор Фромантал Хелеви, но вместо това в програмата влизат извънредни представления с рускинята – „Бохеми“ от Пучини на 5, 11 и 18 септември.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg