Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Протестира ли Гърция срещу лъва?

Няколко български медии разпространяват новината, че гръцкото Външно министерство протестира срещу лъва, възстановен пред НДК. Но дали е вярно?

На Балканите всички сме докачливи, но в България никой засега не вдига шум за имената на булеварди в Гърция като „Василий Българоубиец“ и „Румелия“. Снимка: Емил Георгиев - Протестира ли Гърция срещу лъва?

На Балканите всички сме докачливи, но в България никой засега не вдига шум за имената на булеварди в Гърция като „Василий Българоубиец“ и „Румелия“. Снимка: Емил Георгиев

За гръцки протест срещу възстановяването на лъва на пехотните полкове, възстановен на оригиналното си място пред НДК, съобщават „Дневник”, „Уебкафе” и „Медиапул”. Българският министър на външните работи Екатерина Захариева също цитира темата, появила се първо в сайта „Гласове”.

Това би трябвало да е достатъчно, за да бъде определена тази новина като истинска. Първоначалната информация обаче е анонимна и все още не намира потвърждение от гръцки източник. В уебсайта на гръцкото посолство в София такава информация липсва. Напълно възможно е за пореден път да става дума за хибридна, тоест пропагандна „вест”. Въпросът е: в чий интерес е да се създава пореден конфликт между патриоти и либерали в България около национален символ като лъва.

Щитът под предната лапа на хералдическото животно носи контурите на българското етническо землище, очертано от границите на Екзархията през 1870 г. Възстановяването на този символ би могло да бъде недобронамерено изтълкувано като български териториални претенции към съседните ни страни. Само че България е страна от Европейския съюз и официално няма такива претенции. Затова се питаме: има ли изобщо истина в „новината“ за гръцкия протест? Живеем във времената на пост-истината и докато не се открие официално потвърждение от гръцка страна, съмнението е напълно основателно.

Отделен въпрос е, че соцносталгичното лоби, защитавало паметника „1300 години България” на проф. Валентин Старчев пред НДК, има пряк интерес от охулването на възстановения лъв и не би се спряло дори пред паметта на загиналите от Първи и Шести полк.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах