Протестиращи превзеха част от Британския музей

Активистите срещу климатичните промени са на улиците в Лондон от миналата седмица, дотук са арестувани 1065 души

Протестът на моста „Ватерло“. Снимка: Люк Флег/Extinction Rebellion - Протестиращи превзеха част от Британския музей

Протестът на моста „Ватерло“. Снимка: Люк Флег/Extinction Rebellion

Зелени активисти на протестната група „Extinction Rebellion“ завзеха част от Британския музей като част от продължаващия вече втора седмица протест срещу климатичните промени. Около стотина души се наредиха под скелета на синия кит в музея за около час, съобщава Би Би Си.

Действията им идват седмица, след като повече от хиляда души бяха арестувани в Лондон в началото на протеста. Налага се мястото на протестите им често да бъде сменяно – полицията разчисти от демонстранти ул. „Оксфорд”, мостът „Ватерло” и площада пред парламента. „Extinction Rebellion” се надява протестните им акции в музея да повишат осведомеността по т. нар. от тях „шесто масово изчезване на видовете”.

Но докато повечето демонстранти се изнесоха от музея в рамките на около половин час, някои представители на групата бяха облекли червени роби и оцветили лицата си в бяло, за да изпълняват класическа музика под скелета на кита.

На 21 април активистите получиха подкрепата на Грета Тунберг, която посети митинга им и ги окуражи с думите, че „правят промяна”. 16-годишното момиче, номинирано за Нобелова награда за мир, излезе пред многохилядната тълпа под скандирания „обичаме те” и изнесе реч, че „човечеството е на кръстопът” и демонстрантите „никога няма да спрат да се борят за тази планета”.

Америка за България

Кметът на Лондон Садик Кан заяви, че протестите започват да тежат на полицията и бизнеса.

„Особено се притеснявам, че протестите оказват влияние на нашите възможности да се справяме с тежките престъпления”, казва той и уточнява, че около 9 хил. полицаи са били ангажирани по случая, откакто се проведе първата демонстрация на 15 април.

От тогава арестувани са 1065 души, на 53 са издадени леки присъди по различни обвинения, включително за блокиране на главни лондонски улици. Сред арестуваните е и Етиен Скот, златен медалист по кану от Олимпийските игри, задържан в неделя. Комисар Кресида Дик казва пред Би Би Си, че през цялата си 36-годишна кариера в полицията никога не е ставала свидетел на толкова много арести.

Протестът в неделя на Марбъл арч. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорител на групата „Extinction Rebellion” предупреди, че демонстрациите може да станат „много по-лоши”, ако политиците не покажат готовност за преговори. Един от организаторите споделя пред Би Би Си, че групата планира „седмица на различни активности”, включително възпрепятстване на депутатите да влязат в парламента.

Откакто групата бе основана миналата година, членовете ѝ затвориха няколко лондонски моста, изляха кофи сценична кръв пред офиса на министър-председателя Тереза Мей, барикадираха сградата на Би Би Си и влязоха на заседание на парламента полуголи. Основните им искания са три: правителството „да каже истината за климатичните промени”, да намали вредните въглеродни емисии до нула до 2025 г. и да създаде комисия от граждани, която да съблюдава целия процес.

Bookshop 728×90