Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Протестиращи в Канада свалиха статуи на Виктория и Елизабет II на националния си празник

Гневът провокиран от откритите над 1000 анонимни гроба на деца от коренното население на страната (видео)

Свалянето на паметника на британската кралица Виктория в Уинипег, провинция Манитоба. Снимка: Стопкадър от видео на протестиращия Shirley Heyloz Semple/ Facebook - Протестиращи в Канада свалиха статуи на Виктория и Елизабет II на националния си празник

Свалянето на паметника на британската кралица Виктория в Уинипег, провинция Манитоба. Снимка: Стопкадър от видео на протестиращия Shirley Heyloz Semple/ Facebook

Паметници на британските кралици Виктория и Елизабет II бяха свалени от протестиращи в Канада по време на националния празник на държавата. Демонстрацията бе провокирана от серия разкрития за над 1000 анонимни гроба на териториите на бивши интернати. За останките се смята, че са на деца от коренното население, отбелязва „Гардиън“.

На 1 юли, Деня на Канада, група протестиращи свалиха с помощта на въжета паметника на кралица Виктория в Уинипег, провинция Манитоба, и оставиха отпечатъци от дланите си с червена боя върху статуята и плочата ѝ. Друга, по-малка статуя на кралица Елизабет II, също е била разрушена. Протестиращите припознават монарсите като фигури, отговорни за колониалното минало на страната.

Призиви за бойкотиране на празника бяха разпространени в социалните мрежи с хаштага #CancelCanadaDay. Гневът е предизвикан от поредицатасигнали от коренни общности в последните седмици за открити в земите на бивши интернати нерегистрирани гробове, за които се смята, че са на деца от коренното население, настанени с цел принудителна асимилация. Първият сигнал, от месец май, е за открити тленни останки на 215 деца в провинция Британска Колумбия, вторият, от 24 юни – за още 751 тела в Саскачеван, третият е от 30 юни, отново от Британска Колумбия, за още 182 гроба.

„Ужасяващите открития на останките на стотици деца на местата на бивши училища в Британска Колумбия и Саскачеван с основание ни накараха да размишляваме върху историческите провали на страната ни и несправедливостите, които все още съществуват за коренното население и много други в Канада – казва премиерът Джъстин Трюдо в свое изявление от 1 юли. – Ние, като канадци, трябва да бъдем честни със себе си относно миналото си.“

От XIX до края на XX век повече от 150 хил. деца от коренното население на страната биват разделени от семействата си и настанени в интернати с цел принудително приобщаване към канадското общество, обобщава „Гардиън“. Официално регистрираните смъртни случаи в тези институции за периода са 3 213.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg