POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Протоколът при смърт на кралицата и поведението на медиите

Как ще научим, че монархът на Великобритания е мъртъв

Погребалната церемония на Елизабет Боуз-Лайън, кралицата майка, от 2002 г. Снимка: Уикипедия - Протоколът при смърт на кралицата и поведението на медиите

Погребалната церемония на Елизабет Боуз-Лайън, кралицата майка, от 2002 г. Снимка: Уикипедия

„Лондонският мост падна“ – това е кодовото име за събитията при смърт на кралица Елизабет Втора, предвидени в предварително подготвен протокол. Той е изработен още миналия век, като периодично се обновява, но бе припомнен днес във връзка със съобщението, че 96-годишният монарх е с влошено здраве и е поставена под лекарско наблюдение в резиденция Балморал.  

Още през 2017 г. „Гардиън“ публикува информация как ще се процедира при подобна ситуация. Основната връзка със света ще се осъществява от нейния лекар проф. Хю Томас, който и в момента е до болничното легло на кралицата. Той ще преценява каква информация трябва да стане публично достояние.

От двореца – в случая Балморал – ще изтичат бюлетини, не много, но достатъчно. Основно ще се използва терминът „състоянието ѝ предизвиква силно безпокойство“, което виждаме и в момента във всички новинарски емисии.

След като кралицата почине, очите ѝ ще бъдат затворени и от този момент синът ѝ Чарлз ще бъде обявен за крал. Неговите братя и сестри ще му се поклонят и ще му целунат ръка. Новината за смъртта на кралицата ще бъде съобщена от частния ѝ секретар. Той ще се свърже първо с министър-председателя, в случая Лиз Тръс. Последния път, когато почина действащ британски монарх, крал Джордж VІ, кончината му бе съобщена с кодовата дума „Hyde Park Corner“ по телефона, за да не разберат операторите на централата. За Елизабет е предвидена фразата „Лондонският мост падна“. Министерството на външните работи ще изпрати секретно съобщение до 15-те правителства от Обединеното кралство, където кралицата е и държавен глава, както и до 36-те нации от Британската общност, където тя е важна символна фигура.

Известно време смъртта на монарха няма да бъде съобщавана на обществеността. Първи ще научат генерал-губернаторите, посланиците и министър-председателите на всички държави. Ще бъдат подготвени траурни одежди – черни ленти, широки 3 ¼ инча, които да се носят на лявата ръка.

Планове за операция „Еднорог“ – кодовото име, дадено на стратегията, която ще бъде въведена, ако кралицата почине в Шотландия – изтекоха на форум за старши служители на Холируд през 2019 г. Те включват незабавно спиране на дейността на шотландския парламент и планове да се управляват потенциално стотици хиляди посетители на Балморал и Единбург, желаещи да отдадат почитта си. Опечалените ще бъдат насочвани към шотландския парламент, двореца Холирудхаус и катедралата „Сейнт Джайлс“, като се очаква голямо полицейско присъствие.

От Балморал се очаква тялото на кралицата да бъде транспортирано с влак от Абърдийн до Единбург, като първо ще бъде в двореца Холирудхаус, нейната официална шотландска резиденция. Според „Гардиън“, който е прочел протоколите за смъртта на кралицата, ковчегът ѝ ще бъде пренесен по Кралската миля до катедралата „Сейнт Джайлс“ за служба, където гражданските лидери на Шотландия, високопоставени лица и членове на обществеността ще имат възможността да отдадат почитта си и се подпишат в съболезнователна книга.

След това ковчегът ще бъде качен на борда на Кралския влак на гара Уейвърли, откъдето ще пътува бавно надолу по главната линия на източното крайбрежие до Лондон, с планове за почетен караул на всяка платформа от Единбург на юг, и накрая ще бъде върната в Тронната зала на Бъкингамския дворец.

При смъртта на Джордж VІ Би Би Си научава новината 4 часа след смъртта на монарха. В продължение на много години Би Би Си беше информирано първо за кралските смъртни случаи, но монополът му върху излъчването към империята вече не е валиден. Когато кралицата почине, съобщението ще излезе като новина за „Press Association“ и останалите световни медии едновременно. В същия миг лакей в траурни дрехи ще излезе от вратата на Бъкингамския дворец, ще пресече тъмнорозовия чакъл и ще закачи бележка с черен ръб на портите.

В Би Би Си ще бъде активирана „системата за радиопредупреждение“ (Rats) – аларма от времето на Студената война, предназначена да устои на атака срещу инфраструктурата на нацията. „Rats“ (Плъховете) са почти митична част от сложната архитектура на ритуала и репетициите за смъртта на големи кралски личности, която Би Би Си поддържа от 30-те години на миналия век. Повечето служители не са виждали как работи тази система.

В „Гардиън“ заместник-главният редактор има списък с подготвени истории. Твърди се, че „Таймс“ има готово 11-дневно покритие с материали по повода. В Sky News и ITN, които години наред репетираха смъртта на кралицата, заменяйки името ѝ с „г-жа Робинсън“, ще се обаждат кралски експерти, които вече са подписали договори да говорят ексклузивно по тези канали.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg