Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Проучване: ЕС изхвърля повече храна, отколкото внася

Всяка година държавите членки генерират 153 млн. хранителни отпадъци

Една четвърт от внесеното в ЕС зърно се превръща в хранителен отпадък. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Проучване: ЕС изхвърля повече храна, отколкото внася

Една четвърт от внесеното в ЕС зърно се превръща в хранителен отпадък. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз изхвърля повече храна, отколкото внася, и може да избегне покачващата се инфлация на хранителни стоки в държавите членки просто като ограничи отпадъка, сочи ново проучване на „Feedback EU“. Около 153 млн. тона храна отиват на боклука годишно, двойно повече в сравнение с досегашните изчисленията и 15 млн. тона повече от храната, която се внася, сочи статистиката.

Количеството зърно, което се превръща в отпадък в ЕС годишно, се равнява на половината износ на Украйна и на една четвърт от целия внос в Съюза.

„Скандално е, че във времена на високи цени на хранителните стоки и повишена цена на живота, Европейският съюз потенциално изхвърля повече храна, отколкото внася. Съюзът има огромна отговорност да постави законообвързващи цели, за да намали изхвърлянето на храна наполовина до 2030 г. и да отговори на климатичните промени“, коментира Франк Мекилсън, директор на Feedback EU.

Цената на хранителните стоки в световен мащаб се е повишила с 8% в сравнение с миналата година по същото време, сочат данни на Организация по прехрана и земеделие към ООН (ФАО). Осезаемо са се покачили цените на пшеницата, царевицата и соята.

Една от причините за поскъпването е войната в Украйна, но прогнозите не са добри дори за след края ѝ, отбелязва Абдулреза Абасиан, анализатор и бивш икономист от ФАО:

„Заради ситуацията с газта, торовете, несигурността в света, включително в преноса и доставките, да не споменаваме и климатичните промени, трябва да приемем, че вече няма да купуваме храната си на цената от преди десет години, на която сме свикнали“.

Проблемът не е в настоящата война, а в това, че земеделието намира за по-лесно и евтино да изхвърля храна.

„От двете страни на хранителната верига излиза по-скъпо да се намали отпадъка, а в това да продаваш повече храна, отколкото на хората им е нужно, има печалба. Сроковете на годност също са организирани така, че да карат хората да купуват повече, отколкото реално ще консумират“, обяснява Оливие де Шутър, докладващ на ООН за крайната бедност и правата на човека.

Очаква се Брюксел да представи предложение по-късно тази година за първите в света законово приложими цели за ограничаване на хранителните отпадъци – 43 зелени нестопански организации подкрепиха призива на „Feedback EU“ за 50% спад на отпадъците до 2030 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90