Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Проучване: Ежедневният прием на мултивитамини не води до по-дълъг живот

Мащабно изследване показва, че хранителните добавки може да увеличат риска от преждевременна смърт

Световната индустрия с хранителни добавки е оценена на 177,5 млрд. долара за 2023 г., като се очаква цифрата да нарасне с 9% до 2030 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Проучване: Ежедневният прием на мултивитамини не води до по-дълъг живот

Световната индустрия с хранителни добавки е оценена на 177,5 млрд. долара за 2023 г., като се очаква цифрата да нарасне с 9% до 2030 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ежедневният прием на мултивитамини не намалява риска от преждевременна смърт и дори може да допринесе за нея, сочи ново изследване, публикувано в „JAMA Network Open“ и цитирано във „Форбс“. До заключението се стига след проследяването на здравните досиета на над 390 хил. души в продължение на над 20 години.

Участниците – в добро общо здраве и без хронични заболявания – са били разделени на две групи. Онези, които са приемали мултивитамини всеки ден, са обединени от това, че са били по-слаби и твърдят, че са подобрили качеството на съня си. По-голям процент от тях има колежанско образование, в сравнение с групата, която не приемала мултивитамини. При първата група обаче се наблюдава 4% по-висок риск от смъртност. Възможно е повишеният риск да е вследствие на вредите, които мултивитамините могат да причинят на здравето, или да отразява тенденция, при която хората започват ежедневен прием на мултивитамини, след като са били диагностицирани със сериозно заболяване.

Предимствата на мултивитамините са тема, която отдавна занимава медицинската общност, но въпреки скептицизма, 31% от пълнолетните американци съобщават, че приемат хранителната добавка. Във Великобритания половината от гражданите казват, че я пият поне веднъж седмично. Минали разработки предупреждават за някои вредни ефекти – прекомерният прием на добавка желязо например може да доведе до натрупване в организма и да увеличи риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, диабет или деменция.

Новото изследване е дело на д-р Ерика Лофтфийлд и колегите ú от Националния институт по раковите заболявания в Мериленд. Заедно те анализират данни от три големи проучвания в САЩ, всяко от които започнало през 1990 г., за да събира подробности за ежедневната употреба на мултивитамини от участниците.

Необходими са обаче допълнителни изследвания, тъй като настоящото проучване работи с хора в добро общо здраве. Следва да се проведат наблюдения при хора с дефицити на хранителни вещества, тъй като в някои случаи витамините могат да бъдат от полза, например при бременност. Засега най-важното е лекарите да насочат съветите си към по-пълноценното хранене, казват авторите на изследването:

„Пренасочването към хранителни навици, а не към добавки, може да осигури онези ползи срещу смъртността, които мултивитамините не могат. Зеленчуците, плодовете, бобовите растения и зърнените култури са основни продукти в областта на желаното дълголетие.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС