Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Проучване: Хипопотамите летят

Британски учени откриват, че тромавите животни са по-пъргави от очакваното

Хипопотамите най-често си почиват във водата, но при необходимост могат да „полетят“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Проучване: Хипопотамите летят

Хипопотамите най-често си почиват във водата, но при необходимост могат да „полетят“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хипопотамите, незаслужено класифицирани сред най-неатлетичните представители на животинското царство, всъщност могат да летят, доказва ново изследване на екип британски учени. След внимателно проучване на кадри с хипопотами, изследователите от Кралския ветеринарен колеж към Лондонския университет установяват, че в 15% от случаите, когато тромавите тревопасни развият пълна скорост, краката им не докосват земята, предава „Гардиън“.

Откритието запълва празнина в научната общност и поставя хипопотамите между слоновете и носорозите по отношение на атлетичните способности на най-тежките сухоземни животни.

„Беше трудно да работя по теми, свързани с хипопотамите, защото те са много трудни за достъп – коментира Джон Хътчинсън, професор по еволюционна биомеханика и водещ автор на проучването. – Те са изключително опасни, активни са през нощта и прекарват голяма част от времето си под вода.“

След като не открива достатъчно информация в научната литература, Хътчинсън натоварва студентката си Емили Прингъл да отиде на място във „Flamingo Land resort“ в Северен Йоркшир, където хипопотамите се отглеждат на големи площи и могат да тичат свободно. Тя заснема животните по пътя им между бърлогите им и съдовете им с вода и тъкмо тези кадри, допълнени с още видеа, достъпни в YouTube, служат като основа за проучването. Работата е „агонизираща“, не крие Хътчинсън.

Откритията са публикувани в „PeerJ“, където учените отбелязват, че подобно на другите големи бозайници, и хипопотамите обикновено се движат в тръс, но при необходимост – например за да сплашат натрапници извън територията си – могат да развият толкова висока скорост, че за момент краката им не докосват земята. При това с тегло от около 1800 килограма, колкото достига възрастен индивид.

Придвижването при другите големи сухоземни животни е различно – слоновете например също могат да развиват много високи скорости, предвид теглото си, но краката им никога не се отделят заедно от земята. Носорозите обикновено се движат в тръс, но при нужда стигат и до галоп. До момента няма данни хипопотамите да се придвижват в галоп, но подобно поведение е наблюдавано при хипопотамите джудже. Сега предстои да се проведе ново изследване, което да докаже дали бебетата на обикновените хипопотами също могат да галопират – това би означавало, че малките могат да се движат по начин, неприсъщ за възрастните индивиди.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg