Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Проучване: Изкуственият интелект заплашва да замени 300 млн. работни места

Технологията по-скоро ще намали работните заплати, а не работните места, спорят експерти

Роботът Роб, програмиран за провеждането на хирургични интервенции от дистанция. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Проучване: Изкуственият интелект заплашва да замени 300 млн. работни места

Роботът Роб, програмиран за провеждането на хирургични интервенции от дистанция. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изкуственият интелект може да върши работа, за която в момента са ангажирани 300 млн. души на пълен работен ден, сочи доклад от инвестиционната банка „Голдман Сакс“, цитиран от Би Би Си. Колкото и апокалиптично да звучи, ИИ вероятно ще отвори нови работни места за други дейности и ще доведе до бум на производителността, се казва още в доклада.

Ефектът на изкуствения интелект ще се усети най-силно в сектора на администрацията (може да върши 46% от задачите там), правото (44%), а по-слаб ефект ще окаже в строителната дейност, където може да оптимизира по-малко от 10% от процесите.

Няма начин да се изчисли колко работни места ще отнеме изкуствения интелект от хората, опонира на изследването Карл Бенедикт Фрей от Оксфордския университет.

„Това, което ChatGPT например прави, е да позволява на повече хора със средностатически набор от езикови знания да създават есета и статии – казва той, цитиран от Би Би Си. – Следователно по-голяма конкуренция ще срещнат журналистите и това ще намали заплатите, ако не усетим изведнъж ръст в търсенето на такава работа.

Нека вземем за пример въвеждането на GPS технологията и платформите, подобни на Uber. Изведнъж се оказа, че да познаваш всички улици на Лондон няма такава стойност за работодателите и таксиметровите шофьори усетиха спад в заплатите си от около 10% според нашите проучвания. Резултатът бе не по-малко шофьори, а по-ниско заплащане. В следващите години изкуственият интелект вероятно ще има подобен ефект върху творческите професии. “

Понастоящем 60% от работниците по света са наети на позиция, която не е съществувала преди 1940 г., твърди докладът на „Голдман Сакс“. Други проучвания обаче сочат, че технологичният напредък след 1980 г. отнема работните места по-бързо, отколкото ги създава. Подобни са притесненията на хиляди служители, които се страхуват, че може да загубят работата си, ако изкуственият интелект продължава устрема си.

Въпреки това, казват от „Голдман Сакс“, бъдещето на изкуствения интелект, ако иновацията се използва правилно, има потенциал да увеличи брутния вътрешен продукт в световен мащаб със 7%.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС