Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Провален транспорт

Нов актьор в главната роля, който има един основен недостатък - не е Джейсън Стейтъм

Единствената по-оригинална екшън сцена - автомобилът върви бавно на собствен ход, Франк ходи пеш и разчиства пътя от боклуци с юмруци. - Провален транспорт

Единствената по-оригинална екшън сцена - автомобилът върви бавно на собствен ход, Франк ходи пеш и разчиства пътя от боклуци с юмруци.

Да заснемеш нов филм от утвърдена поредица, като смениш прочутата му екшън звезда със слабо известен актьор от тв сериал, е все едно да смениш мартинито на Джеймс Бонд с малка боза. Или аудито на Джейсън Стейтъм с дачия. Или Ед Скрейн, актьорът изиграл Даарио Нахарис в третия сезон на „Игра на тронове“, с друг в четвъртия. Или самия Джейсън Стейтъм – след три филма в най-личната му поредица „Транспортер“, с Ед Скрейн в следващия… Все неща, от които публиката няма как да остане доволна.

Само че последните две от тези губещи замени вече се случиха. В премиерния този уикенд филм „Транспортер: Ново начало” дългогодишният титуляр, вечно небръснатата любима екшън звезда на нежния пол, я няма. В ролята на Франк Мартин, бившият наемник за специални операции, чиято работа сега е да мести деликатни стоки и товари, е друг недоизбръснат британец – Ед Скрейн. Името му нашумя не толкова, когато се появи в знаменития сериал „Игра на тронове“, а когато изчезна и най-безцеремонно бе заменен от друг актьор. Ако не го помните – той беше дългокосият дивак, който трябваше да защитава робовладелците на Юнкай от армията на божествената Денерис. Но се влюби в нея и й поднесе отрязаните глави на колегите си. С което спечели доверието й, както и ексклузивно място в постелята й. А в следващия сезон вече го нямаше.

За разлика от предишния Франк Мартин, новият си има баща – в ролята е Рей Стивънсън („В обувките на Сатаната“) – и това е май единственото по-симпатично присъствие във филма. Естествено, на младия Мартин ще му се наложи да спасява стария, но и той се оказва не чак толкова беззащитен, колкото може да се очаква от пенсиониран търговец на минерална вода.

Докато баща и син се готвят за приятен семеен уикенд някъде по Ривиерата, Франк приема поредната си поръчка, която както обикновено ще го вкара в големи неприятности. Той поема ангажимент да работи за красивата (по сценарий) Анна – и както винаги не желае да знае каква стока ще трябва да превози. Е, стоката си оказва жива – трите й съблазнителни (по сценарий) помощнички, който току-що са извършили банковия обир на годината. И Франк трябва да ги отърве от полицейското преследване…

С руси перуки и големи слънчеви очила всички изглеждат еднакви.

С руси перуки и големи слънчеви очила всички изглеждат еднакви.

После става ясно, че женската банда има планове за по-мащабна престъпна дейност, а за да си осигурят съдействието на Франк Мартин, работливите момичета са отвлекли татко му. И всичко това го правят не за пари, а за отмъщение, насочено срещу бившите им работодатели – руски бизнесмени, всъщност мутри, завладели целия пазар на дрога и проститутки по южното крайбрежие на Франция.

Може би звучи интересно, но…:

1. В по-голямата си част преследванията са заснети по най-неприятния начин – с постоянно тресяща се псевдо-документална ръчна камера;

2. Екшън сцените и ръкопашните схватки изобщо не могат да се сравняват с тези в изпълнение на предишния титуляр;

3. Момичетата, които играят елитни проститутки, всъщност нямат достатъчно данни за тази професия.

От леглото на Денерис в колата на Джейсън.

От леглото на Денерис в колата на Джейсън.

Към тия три неща трябва да добавим и още едно – въпреки, че не е напълно лишен от чар, точно за този Ед Скрейн има един много голям разочароващ недостатък – той не е Джейсън Стейтъм. Резултатът е отразен ясно в рейтингите на „Транспортер: Ново начало“ – при зрителите спадът е от 6.3 на 4.2, а при критиците от 5.5 също на 4.2. Изразено в думи това означава, че филмът е на ръба не просто да не бъде харесан, а направо да предизвика възмущение – особено сред дългогодишните фенове на поредицата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg