Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Проверяват истинско ли е Панагюрското съкровище

Божидар Димитров слага край на легендите, че е подменено с копие

Деветте златни съда от Панагюрското съкровище - осем ритона и една фиала, тежат общо над 6 кг.  - Проверяват истинско ли е Панагюрското съкровище

Деветте златни съда от Панагюрското съкровище - осем ритона и една фиала, тежат общо над 6 кг.

Подменено ли е с копие Панагюрското златно съкровище? Този въпрос съвсем скоро ще получи отговор. Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е поръчал двойна експертиза, за да установи дали е оригинален прочутият златен сервиз от IV-III в. пр. н. е., съобщава „Монитор”.

Резултатите от теста ще излязат за около една седмица. Но от НИМ все още не са избрали експертите за изследването.

Божидар Димитров обяснява, че наскоро във фондовете на Пловдивския археологически музей било открито златно късче от един от ритоните. „Когато направим химически и структурен анализ на парчето, ще установим дали съставът му е идентичен с този от златото на съкровището. Ако резултатите съвпаднат, значи са от едно съкровище и оригиналът се пази при нас. Така, само чрез съпоставка, ще може веднъж завинаги да докажем неговата автентичност”, казва Димитров.

Една от най-упоритите легенди около съкровището гласи, че оригиналът е подменен с копие от Людмила Живкова навремето. А автентичното съкровище било продадено в чужбина. В последните години наследниците на откривателите му – братя Дейкови, са сред най-активните разпространители на твърдението, че Панагюрското злато в НИМ не е истинското. Ако е така, е чудно защо настояват да им бъде върнат златния сервиз от музея.

Деветте златни съда тежат общо над 6 кг. Изработени са от 22 карата злато. Открити са при изкопни работи през 1949 г. в околностите на град Панагюрище.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС