Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Проверяват Мюнхенското съкровище за нацистки грабежи от евреи

Картини за $1 млрд. на Реноар, Сезан, Моне, Мане, Мунк...

Колекционерът Корнелиус Гурлит завеща картини за 1 млрд. долара на Музея на изящното изкуство на Берн. - Проверяват Мюнхенското съкровище за нацистки грабежи от евреи

Колекционерът Корнелиус Гурлит завеща картини за 1 млрд. долара на Музея на изящното изкуство на Берн.

Музеят на изящното изкуство на Берн публикува първата част от списъка от т. нар. „Мюнхенско съкровище“, което наследи по волята на починалия през май немски колекционер Корнелиус Гурлит, съобщи „Ню Йорк Таймс“. То се състои от около 1600 произведения на изкуството на стойност 1 млрд. долара.

Музеят обеща да каталогизира колекция, за да няма спорове около нея и да е ясно дали някои от картините не са отнети насила от евреи по време на Третия райх. Първи в публичния списък попаднаха 250 произведения. Сред тях са картини на Реноар, Сезан, Писаро, Моне и Мане, две маслени платна на Ян Брьогел Стария, рядка творба на Макс Ернст и литография на Едуард Мунк.

На 24 ноември швейцарският музей реши да приюти колекцията на Гурлит. Около месец преди това председателят на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер заплаши, че ако галерията приеме дарението, това ще предизвика „лавина от съдебни дела“. „Ако хората в Берн приемат тези картини преди установяването на произхода им, те вредят на себе си и на своята страна. Те ще станат музей на крадени произведения на изкуството“, отбеляза Роналд Лаудер.

Корнелиус Гурлит е син на Хилдебранд Гурлит, който по време на Третия райх е търгувал с картини, включително и произведения на изкуството, заграбени от евреи. Той умира през 1956 г. Корнелиус приема бащиния завет да не допусне колекцията да бъде разпиляна.

Тъй нареченото „Мюнхенско съкровище“ беше открито през февруари 2012 г. при обиск на дома на Гурлит. Властите попаднаха на произведения на някои от най-великите модернисти като Матис, Дюрер, Реноар, Пикасо, Макс Либерман, Шагал и др. Самият колекционер твърдеше, че няма нищо общо с нацистките грабежи на произведения на изкуството, а само съвестно пазел бащиното наследство.

„Нищо и никого не съм обичал повече от картините си. Дори не съм докосвал жена. Единствената ми любов са картините“, заяви преди година Корнелиус Гурлит.

Германското правителство иззе „Мюнхенското съкровище“, обвини Гурлит в укриване на данъци и присвояване на чуждо имущество и го арестува. През април тази година прокуратурата в Бавария освободи колекционера и според постигнатото споразумение за срок от една година трябваше да бъде проверен произходът на картините, които предизвикват съмнения. Месец по-късно Гурлит почина, а в завещанието си беше написал, че дарява колекцията на Музея на изящното изкуство на Берн.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90