Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Проверяват произхода на антиките на Васил Божков

Експерти от Министерството на културата трябва да проучат как са били придобити предметите от колекцията

Последният каталог на съкровищата на Васил Божков, написан от гръцкия археолог д-р Атанасиос Сидерис. За много от предметите в книгата е посочено: „Неизвестно местонамиране“. Снимка: Фондация „Тракия“  - Проверяват произхода на антиките на Васил Божков

Последният каталог на съкровищата на Васил Божков, написан от гръцкия археолог д-р Атанасиос Сидерис. За много от предметите в книгата е посочено: „Неизвестно местонамиране“. Снимка: Фондация „Тракия“

Върховната административна прокуратура възложи на Министерството на културата да провери легитимността на античните предмети в колекцията на Васил Божков, стопанисвана от Фондация „Тракия“.

Проверката е разпоредена, след като прокуратурата се е самосезирала по повод спазване административно-правните норми на Закона за културно наследство относно идентификацията и регистрацията на антиките в колекцията. Експертите от министерството трябва да изяснят обстоятелства около произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности.

Вижте още: БОНИ ПЕТРУНОВА И ЗАГАДКАТА С 2700 АНТИКИ НА ВАСИЛ БОЖКОВ

Уредничката на колекцията д-р Ружа Попова съобщи миналата седмица пред „Площад Славейков“, че 2700 предмета от сбирката нямат регистрация. След приемането на Закона за културното наследство (ЗКН) през 2009-а бе поставен срок колекционерите да декларират ценностите си пред държавата с документи за произход. Това навремето ставаше в Националния исторически музей и в Националната галерия, сега може да се направи в много музеи и галерии. След деклариране следва идентификация и в крайна сметка регистрация. Но се оказа, че при Божков процедурата не е изпълнена докрай. Това бе потвърдено и от министъра на културата Боил Банов, който отбеляза, че в подобна ситуация са и други български колекционери.

ДЪРЖАВАТА ПРОПУСНАЛА ДА РЕГИСТРИРА 2700 АНТИКИ НА ВАСИЛ БОЖКОВ?

Министър Банов посочи, че от колекцията на Васил Божков регистрация имат 212 предмета, с които бизнесменът е получил лиценз за музей. Декларираните през 2010 г. антики на Фондация „Тракия“ все още не са идентифицирани и регистрирани. Причината е, че в ЗКН не е посочeн срок, в който да бъде направено.

В последния каталог на съкровищата, написан от гръцкия археолог д-р Атанасиос Сидерис, под всеки от предметите има бележка за историческия му контекст – и на повечето места пише:

„Неизвестно местонамиране“.

Срокът на проверката е два месеца.

ХИЛЯДИ ПРЕДМЕТИ В КОЛЕКЦИЯТА НА ВАСИЛ БОЖКОВ, САМО 212 РЕГИСТРИРАНИ 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg