VivaPay

Проверяват произхода на антиките на Васил Божков

Експерти от Министерството на културата трябва да проучат как са били придобити предметите от колекцията

Последният каталог на съкровищата на Васил Божков, написан от гръцкия археолог д-р Атанасиос Сидерис. За много от предметите в книгата е посочено: „Неизвестно местонамиране“. Снимка: Фондация „Тракия“  - Проверяват произхода на антиките на Васил Божков

Последният каталог на съкровищата на Васил Божков, написан от гръцкия археолог д-р Атанасиос Сидерис. За много от предметите в книгата е посочено: „Неизвестно местонамиране“. Снимка: Фондация „Тракия“

Върховната административна прокуратура възложи на Министерството на културата да провери легитимността на античните предмети в колекцията на Васил Божков, стопанисвана от Фондация „Тракия“.

Проверката е разпоредена, след като прокуратурата се е самосезирала по повод спазване административно-правните норми на Закона за културно наследство относно идентификацията и регистрацията на антиките в колекцията. Експертите от министерството трябва да изяснят обстоятелства около произхода, начините на придобиване, идентифициране и регистриране на културните ценности.

Вижте още: БОНИ ПЕТРУНОВА И ЗАГАДКАТА С 2700 АНТИКИ НА ВАСИЛ БОЖКОВ

Уредничката на колекцията д-р Ружа Попова съобщи миналата седмица пред „Площад Славейков“, че 2700 предмета от сбирката нямат регистрация. След приемането на Закона за културното наследство (ЗКН) през 2009-а бе поставен срок колекционерите да декларират ценностите си пред държавата с документи за произход. Това навремето ставаше в Националния исторически музей и в Националната галерия, сега може да се направи в много музеи и галерии. След деклариране следва идентификация и в крайна сметка регистрация. Но се оказа, че при Божков процедурата не е изпълнена докрай. Това бе потвърдено и от министъра на културата Боил Банов, който отбеляза, че в подобна ситуация са и други български колекционери.

Америка за България

ДЪРЖАВАТА ПРОПУСНАЛА ДА РЕГИСТРИРА 2700 АНТИКИ НА ВАСИЛ БОЖКОВ?

Министър Банов посочи, че от колекцията на Васил Божков регистрация имат 212 предмета, с които бизнесменът е получил лиценз за музей. Декларираните през 2010 г. антики на Фондация „Тракия“ все още не са идентифицирани и регистрирани. Причината е, че в ЗКН не е посочeн срок, в който да бъде направено.

В последния каталог на съкровищата, написан от гръцкия археолог д-р Атанасиос Сидерис, под всеки от предметите има бележка за историческия му контекст – и на повечето места пише:

„Неизвестно местонамиране“.

Срокът на проверката е два месеца.

ХИЛЯДИ ПРЕДМЕТИ В КОЛЕКЦИЯТА НА ВАСИЛ БОЖКОВ, САМО 212 РЕГИСТРИРАНИ 

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg