СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Проверяват Яра Бубнова за конфликт на интереси

Някои въпроси около статута на и.д. директора на Националния музеен комплекс

Ярослава Бубнова, и.д. директор на Националния музеен комплекс. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Проверяват Яра Бубнова за конфликт на интереси

Ярослава Бубнова, и.д. директор на Националния музеен комплекс. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Скандалът около пърформанса-вечеря на Ода Жон в Националната галерия смени посоката си. Основната мишена на критиките вече не е художничката, а директорката на Националния музеен комплекс Ярослава Бубнова. Бубнова е и.д. директор от 19 септември, когато Слава Иванова изненадващо напусна поста и институцията бе оглавена от нейната заместничка.

Бубнова заема длъжност в ръководството на „Квадрат 500“ от откриването му, а в момента ръководи Националния музеен комплекс до конкурс. От 1985 г. насам тя е заемала различни позиции в Галерията за чуждестранно изкуство. През 1995 г. създава Института за съвременно изкуство – София (ИСИ) и го оглавява.

Дали докато е ръководила ИСИ е била в управлението на различните държавни институции – и ако е така, дали това я поставя (и поставяло) в конфликт на интереси, е въпросът, който „Площад Славейков“ постави пред Министерство на културата.

От висшето арт ведомство ни съобщиха, че са започнали проверка по случая.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg