Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Прожекция на „Хъшове“ в новия „Артмаратон на свободните духом”

Свободният артистичен съюз с поредица от събития през октомври

Сцена от 4-серийния филм „Хъшове“ на Александър Морфов - Прожекция на „Хъшове“ в новия „Артмаратон на свободните духом”

Сцена от 4-серийния филм „Хъшове“ на Александър Морфов

Нов празник на изкуствата в София инициира Свободният артистичен съюз, съобщиха организаторите. От 1 до 4 октомври ще се проведе „Артмаратон на свободните духом“ с програма от театрални представления, прожекции, джаз, поп и рок концерти, литературни четения и уъркшопове. Събитието ще бъде в залите на столичното арт пространство „Théatro“.

Сред акцентите в артмаратона е прожекция на част от телевизионната версия на спектакъла „Хъшове“ на режисьора Александър Морфов и среща с актьорите му. Заради конфликт между Морфов и директора на Народния театър Мариус Донкин представлението е извън афиша на Народния театър.

Вижте още: МОРФОВ: НЯМА ДА ИГРАЕМ „ХЪШОВЕ“, ДОКАТО ДОНКИН Е ДИРЕКТОР

Посетителите ще могат да видят спектакъл-провокация на „Хахаха Импро Театър“ „Гала импро вечер – като за последно“. Ще има и концерт на група „Атлас“.

В рамките на фестивала ще се играят представленията „Вечеря с приятели“ с Асен Блатечки, Ненчо Илчев, Мария Сапунджиева и Кристина Янева и „Извънредно любовно” със Стефания Колева, Богдана Трифонова и Здрава Каменова. Искра Ангелова, Мишо Шишков, Петко Славов и Румен Бояджиев-син от предаването „Нощни птици” ще представят проекта „Пеещи артисти“, в който участват Филип Аврамов, Добрин Досев, Симеон Владов и др. Продуцент на проекта е Игор Марковски. Джазът ще бъде почетен с концерти на Васил Спасов и на „Любо Денев трио“ с Петър Момчев, Атанас Попов и Весела Морова.

Богатата филмова програма включва филмите „Страх“ на Ивайло Христов, „Голата истина за група Жигули“ на Виктор Божинов, „Уроци по немски“ на Павел Веснаков, новият документален филм на Стефан Командарев „Живот от живота“, както и филма на Весела Казакова и Мина Милева „Котка в стената“.

В кафенето на „Théatro” ще има прожекции на интересни документални филми – „Формулата на Тео“ на  Николай Василев, „Калин и отбора на затвора“ на Петко Гюлчев, „Луцифер“ на Мария Николова, „Дългият път към дома“ на Боряна Пунчева, „Пасажери“ на Здравко Драгнев и Цветан Драгнев, „Тайният живот на Вера“ на Тонислав Христов, „Весел е циганският живот“ на Людмила Живкова, „Преди края“ на Елдора Трайкова, „Реки без мостове“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, „Недалеч от рая“ на Христо Бакалски и Корнел Миглус, „В търсене на момчето, което пееше“ на Мария Македонска, „Ято птици близо до пистата“ на Мирослав Христов и „Моят цигански път“ на Вилма Карталска. За документалната програма САС си сътрудничи с „Родопи международен филм фест“.

Всички пространства на „Théatro“ ще са заети почти денонощно, от 11 ч. ще има детски занимания, четения и уъркошопове – по музика с Вяра Панталеева и децата от „Мики Маус“, по „Приказки Не по телефона“ – с Линда Русева, Деляна Хаджиянкова и Искра Ангелова, по приложни изкуства – или как да си направим къща за кукли – със студентите на сценографа Елена Иванова, по китара и пеене – с Пепи Писарски.

Моноспектаклите „Свободно падащи истории“ на Мария Касимова-Моасе и „Любовта не може просто да отмине“ на Симеон Владов ще се провеждат в късните часове, кoгато е и поетично-музикалното четене с дрескод от 20-те години на ХХ век „Соаре с Багряна“ с участието на Снежина Петрова, Жорета Николова, Искра Ангелова и квартет 4TUNES.

В програмата за свободните духом зрители са предвидени още и неформални дискусионни срещи с артистите.
Всички спектакли, концерти и събития ще се проведат при 50% запълване на седящите места в залите и при напълно спазени противоепидемични мерки.

Своеобразният празник на изкуствата е първата обществена инициатива на Свободен Артистичен Съюз (САС) – създадената през 2020 г. организация, която обединява свободните духом хора на изкуството от всички артистични гилдии, уточняват организаторите.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg