POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Прожекцията на „Ханът и империята“ с нова дата

Премиерата се отложи заради настоящия локдаун

Йосиф Сърчаджиев като византийския император в „Хан Аспарух“.  - Прожекцията на „Ханът и империята“ с нова дата

Йосиф Сърчаджиев като византийския император в „Хан Аспарух“.

„Ханът и империята“, новата версия на трилогията „Хан Аспарух“ на Людмил Стайков, ще бъде показана премиерно пред публика на 12 април в Зала 1 на НДК, съобщават от Двореца на културата. Прожекцията бе насрочена за 31 март, но това е последният ден от настоящия локдаун и се наложи промяна в дата на събитието.

Зрителите ще видят нов прочит на „Хан Аспарух“, свил трите филма на Стайков до една продукция с продължителност 2 часа и 20 минути. Прожекцията на реставрирания филм, който е със значително подобрени картина и звук, е част от програмата на „Киномания“.

Историята на „Хан Аспарух“ е неразривно свързана с НДК – през 1981 г. с филма се отбелязва 1300-годишнината от създаването на българската държава, а прожекцията е в същата зала. Така „Ханът и империята“ ще отбележи 40 години от официалното откриване на Двореца.

Гласовете на актьорите Антоний Генов, Васил Михайлов, Ваня Цветкова, Аня Пенчева, Йосиф Сърчаджиев, Богомил Симеонов, Джоко Росич, Петър Слабаков и др. са автентични, но звукът и музиката са съвършено нови. Реставрацията е дело на Добромир Чочов, собственик и основател на „Доли Медия Студио”.

Новият филм на Людмил Стайков разказва за трагизма и лишенията на Хан Аспарух и неговия народ по пътя към заветната им цел – създаването на българската държава през 681 г. Историята е пресъздадена чрез спомените на византийски заложник, неволно свързал съдбата си с българите и станал жив свидетел на събитията, поставили България на картата на Европа. „Ханът и империята“ описва сблъсъка на две различни цивилизации в пейзажжа на една далечна историческа епоха. Филмът впечатлява с епичните битки и грандиозни масови сцени, необичайни за българското кино.

Билетите за прожекцията са в продажба, важат без презаверка, часът остава 19,30.

Засега прожекцията на „Ханът и империята“ е единственото събитие от „Киномания“, което претърпя промяна. Веднага след ограниченията неофициален старт на фестивала ще постави ретроспективата с 5 филма на Фелини. Официалното откриване на фестивала е на 8 април в НДК.

Вижте още: ПЕТ ФИЛМА НА ФЕЛИНИ ДАВАТ НЕОФИЦИАЛЕН СТАРТ НА „КИНОМАНИЯ“

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС