Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Прозорци от Герхард Рихтер за най-стария манастир в Германия

Подарък за храма от един от най-скъпопродаваните творци на нашето време

Снимка: Страница на манастира „Св. Мавриций“/Фейсбук - Прозорци от Герхард Рихтер за най-стария манастир в Германия

Снимка: Страница на манастира „Св. Мавриций“/Фейсбук

Витражи с дизайн на Герхард Рихтер красят бенедиктинския манастир „Св. Мавриций“ в Толай в Германия. Трите прозореца с абстрактни изображения са подарък за храма от прочутия художник. Това вероятно ще бъде последният голям проект на артиста, съобщава самият той пред „Дойче Пресе-Агентур“ (ДПА).

Герхард Рихтер е сред най-известните фигури на сцената на съвременното изкуство. Творбите на 88-годишния немски художник попадат сред най-скъпите произведения от живи артисти. Картината му „Abstraktes Bild“ (Абстрактна картина) от 1987-а през 2015-а е продадена за над 46 млн. долара и е на четвърто място сред най-скъпо продадените произведения на съвременни художници.

В най-новия си проект, представен пред немските медии на 17 септември, Рихтер използва елементи на абстрактното изкуство. Обителта в провинция Саарланд се смята за най-стария манастир на немска земя, споменат е в документ за първи път през 634 г.

Изображенията по стъклата се базират на книгата на Рихтер „Patterns“ (Шаблони), която документира експериментите на художника в изкуството.

Рихтер не присъства на официалното представяне на стъклописите, но е доволен от финалния резултат, отбелязват от „Шпигел“.

Пред ДПА Рихтер споделя, че не смята да прави повече творби с подобен мащаб. За в бъдеще той планира да прави „по-малки неща“.

Герхард Рихтер не за първи път създава подобно произведение – през 2007 г. художникът отлива витраж за Кьолнската катедрала, където също не взима възнаграждение, но разходите за производството са поети от спомоществователи.

Вижте още: ГЕРХАРД РИХТЕР ПРОДАДЕ НА ТЪРГ КАРТИНИ И ДАРИ ПАРИТЕ НА БЕЗДОМНИТЕ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС