Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Псевдокултурни икони редят музеи без концепция

Не е ли време да започнем да се гордеем с истинското си съвременно изкуство?

Акад. Светлин Русев е председател на Художествения съвет на Националната галерия Квадрат 500, която ще бъде открита на 24 май. Снимка: Румен Добрев - Псевдокултурни икони редят музеи без концепция

Акад. Светлин Русев е председател на Художествения съвет на Националната галерия Квадрат 500, която ще бъде открита на 24 май. Снимка: Румен Добрев

Нещо съм се замислил – попкултурната ни икона Лили Иванова мина ли стотака? Че вече и аз започнах да забравям.
Както и да е – да са ѝ честити лазарниците!

Лошото обаче е, че псевдокултурни икони продължават да бъдат разхождани насам-натам, да бъдат представяни за върха на българското изкуство, а и – де факто – да продължават да бъдат властови фактор.

Да редят национални музеи без концепция.

Да се разсейват, че са участвали в контрабанда на произведения на изкуството, които сега редят в същите музеи.

Да се вживяват в ролята на леко отвеяни академици, обсебени от приключенска фантастика, които обаче преговарят за финансиране с продуценти, дължащи стотици хиляди на българските актьори.

Няма лошо в следващата „културна“ делегация, подобно на челото на виолончелист със самостоятелен самолетен билет, да пътува и чувал с памперси…

Но. Не е ли време институционална България не само да признае, но и да започне да се гордее с истинското си съвременно изкуство?

Да го подкрепя и промотира?

Да го превърне в емблема?

Защо ли?

Погледът назад е този на Орфей. Знаем до какво води в митологичния разказ.

Погледът напред е… този, който очевидно липсва. В кулоарите на културата.

Трябва ни стратегия на новостта. Трябва всички ние – старците над 30 – да бъдем остракирани, изнесени и изоставени извън селото.

Като в приказката…

Пък, ако настанат гладни времена, могат и да извикат някои от нас да ги светне за мравуняците.

Само, ако не са се сетили сами, обаче.


Бел. ред. – текстът е публикуван в личния профил във Фейсбук на Ясен Атанасов, съветник по културата на вицепремиера Румяна Бъчварова. Потърсен от „Площад Славейков“ за коментар, Атанасов заяви, че в лично качество е потресен от факта, че Министерството на културата няма намерение да организира нищо за 80-годишнината на Кристо.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg