Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Психари и елитни актьори на свобода

„Завръщане у дома“ - постановка на Явор Гърдев, първа премиера в афиша на Театър „Зад канала“ от новия сезон

Великолепен актьорски състав разиграва пиесата на Харолд Пинтър „Завръщане у дома“ - Деян Донков (от ляво надясно), Каталин Старейшинска, Мак Маринов и на заден план Владимир Пенев и Емил Котев. Снимка: Стефан Н. Щерев/МГТ „Зад канала“ - Психари и елитни актьори на свобода

Великолепен актьорски състав разиграва пиесата на Харолд Пинтър „Завръщане у дома“ - Деян Донков (от ляво надясно), Каталин Старейшинска, Мак Маринов и на заден план Владимир Пенев и Емил Котев. Снимка: Стефан Н. Щерев/МГТ „Зад канала“

Малък градски театър „Зад канала“ обяви голям шлем и спечели старта на софийския сезон със спектакъла на Явор Гърдев „Завръщане у дома“. Екипът, в който блестят Деян Донков и Владимир Пенев, изкара премиера на типичния Харолд-Пинтъров текст и остави публиката да спори и анализира енигмите на британския драматург нобелист.

Да ти настръхне кожата, като си помислиш, че този театър домакинства на Пинтър и ни позволи да видим на живо легендата на световната сцена 13 години преди неговата смърт! Тогава в ролята на провокатора Лени игра Руси Чанев, сега с нея се заема гостуващият актьор Деян Донков. Той изглежда си е поставил собствен проект – да превърне очите си в допълнителен артист на сцената, в партньор. Защото погледът му святка ту демонично и наказателно, ту игриво и провокативно, ту съзаклятнически и заговорнически.

Виждаме как в дома на стареца Макс (Владо Пенев) пристигат от Америка синът му Теди (Пенко Господинов) с жена си Рут (Каталин Старейшинска), за която никой не знае. На финала в дома остава само Рут, така че приемаме, че заглавието на пиесата се отнася за нея. Това е абсурдно, както и много от думите и постъпките в историята.

Когато я виждат за пръв път, Макс и най-големият му син Лени (Деян) не спират да я назовават „вмирисана пачавра“, „курва“, „кофа с помия“ и други подобни. А после двамата се скъсват да я придумват да остане да живее при тях и Макс я моли за целувка. Преди пристигането на Теди и Рут, в атмосферата на дома цари враждебност, Макс обижда всеки от останалите. Но той е облечен в пижама, прилична на големи бебешки ританки, разтворени до голия му корем, така че ефектът е комичен, въпреки че персонажът изглежда заплашителен. В този банален домашен бит актьорите внушават ненормалност на своите персонажи. Тя започва още от огромните чекмеджета, в които изчезват мъжете, когато не използват стълбището за втория етаж или външната врата.

Явор Гърдев приема предложението на Пинтър за нелепост в общуването между персонажите, спазвайки абсурда в разминаването между смисъла на пожеланото и резултата от поредния диалог. Макс очевидно е патриархът на дома и знак за това е единственото кресло в центъра на сцената-хол, отредено за него. Владо Пенев пластично и въздействащо преминава от сериозност в скимтящ плач и обратно. Което разрушава истината на неговите претенции. Деян Донков не спира да се прехвърля от човек на човек, за да разпитва или убеждава. Но гримасите на лицето му и особено на очите му често контрират целта и смисъла на думите му. Може да се каже, че Лени си е луд посвоему. И се вписва идеално в екипа, все едно, че е живял и репетирал в „Зад канала“ от години.

Интересно присъствие изгражда Мак Маринов в ролята на най-малкия син Джоуи – боксьор, който тренира, за да поеме един ден издръжката на семейството. Актьорът представя автентичен образ на малоумен спортист, който трудно говори, още по-трудно мисли, оставяйки позите му да подсказват вътрешния му оскъден живот. Много добра работа!

Дали зрителят ще успее да засече митологичната линия зад объркания сценичен наглед със свадите, лицемерните думи, вулгарните подмятания? Подсказва я братът на доминантния Макс, свитият и притеснителен Сам (Емил Котев), шофьор на такси, който непрекъснато мие чинии „оттатък“. Но се появява веднъж в хола, за да хвърли бомбата – докато е возил Джеси, съпругата на Макс, тя е правила секс на задната седалка с някой си Макгрегър. В такъв случай тримата братя действително ли са деца на Макс? Равновесието закрепва ли се с появата на Теди и Рут, която също има трима сина? След смъртта на Джеси женски крак не е стъпвал в къщата. И сега Рут ще възстанови равновесието. Но монолитната агресия на Макс, Лени и Джоуи, които прегръщат, танцуват и целуват Рут, се пропуква, когато тя предпочита Джоуи и се усамотява два часа с него „горе“. Обаче Пинтър не позволява романтиката на сърдечни истории – оказва се, че Джоуи „не могъл да стигне до края“. Случката предизвиква коментари и спомени.

Разбира се, че е патологично да се заведе съпругата в бащината къща за запознанство със семейството, което обаче се залепва за нея и я присвоява. С нежната си момичешка фигура Каталин поддържа еротичния въздух в дома, сменяйки дрехите си, но никога гола. На нейната Рут ѝ се нравят домогванията на мъжете и тя постепенно влиза в техния стил на съществуване, заявявайки своите претенции. Тя е съгласна да играе по правилата на Макс и останалите, но си иска цената.

Драматургията на Пинтър е загадъчна и това се харесва на Явор Гърдев, който напуска пиетета си към причинно-следствената яснота и оставя свобода на психарите. Ако в един момент приемем, че враждебните обвинения и изкряскани признания са нормални и не повреждат предствата ни за нормален живот, значи лудостта на Макс, Лени и Джоуи ни е заразила.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах