Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Психиатрично лечение и обществен труд – присъда за нарисуваните очи на картина

Щетите върху платното на Анна Лепорска са за 250 хил. рубли (около 4000 евро)

Анна Лепорска, „Три фигури“. Снимка: „Елцин център“ - Психиатрично лечение и обществен труд – присъда за нарисуваните очи на картина

Анна Лепорска, „Три фигури“. Снимка: „Елцин център“

Принудително психиатрично лечение и 180 часа обществен труд е присъдата за охранителя, който нарисува очи върху картината на Анна Лепорска „Три фигури“ в Третяковската галерия, съобщават руските информационни агенции, позовавайки се на прокуратурата в Свердловска област. Подсъдимият изцяло е признал вината си.

Вижте още: ВАНДАЛ НАРИСУВА ОЧИ НА КАРТИНА, ОКАЧЕНА В ИЗЛОЖБА

През декември 2021 г. платното на Анна Лепорска, най-младата ученичка на Казимир Малевич, бе вандализирано в Екатеринбург. По-късно бе установено, че охранителят на изложбата „Светът като безпредметност. Раждането на новото изкуство“ в „Елцин център“ в Екатеринбург е нарисувал с химикалка малки очи на абстрактните лица на двете странични фигури на картината. По негови твърдения това е станало по молба на ученици, които били на посещение на изложбата.

След няколко месеца съдебни дела, бившият охранител бе осъден от съда в Екатеринбург в негово отсъствие. Присъдата е за обществен труд, но и принудително наблюдение и психиатрично лечение. Изчислено е, че са нанесени вреди за 250 хил. рубли (около 4000 евро). Толкова ще струва реставрацията на картината.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90