Психотестове за свещеници в Русия

Свещенослужителите да бъдат третирани като полицаите в Трудовия кодекс иска депутат

Руският патриарх Кирил. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Психотестове за свещеници в Русия

Руският патриарх Кирил. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Резултати от психотестове и свидетелства за съдимост да представят руските свещеници поиска руският депутат Евгений Марченко, съобщава „РИА новости”.

Искането е изпратено и до руската патриаршия във връзка с назрялата ситуация в Руската православна църква около йеромонах Сергий Романов.

Той влезе в центъра на вниманието след като изнесе няколко проповеди, че COVID-19 е „псевдопандемия“, че хората са поставени в „електронния лагер на Сатаната”, че са лишени от „свобода и работа”. Екатеринбургската епархия го лиши от право да проповядва, но йеромонахът не се подчини и продължи да изнася протестните си речи. Освен това непокорният свещеник се барикадира в завзетия от него Средноуралски женски манастир, където според сведения на свидетели се извършват престъпни деяния, включително и издевателства над деца.

Искането на депутатите за психотестване на свещеници може да бъде фиксирано в Трудовия кодекс, като по този начин свещенослужителите ще бъдат приравнени до полицаите. Към това води и предложението в синодалните учреждения на Руската православна църква да бъде създаден отдел за вътрешно разследване, подобен на този в органите на реда и подчинен на същите правила.

Америка за България

Лист

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3