Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Птиците от Голямата базилика в Пловдив с изложба в ЮНЕСКО

Министър Боил Банов открива експозиция в Париж, подписва договор с Лувъра и изпраща Ирина Бокова

Една от стоте птици от Голямата базилика в Пловдив - Птиците от Голямата базилика в Пловдив с изложба в ЮНЕСКО

Една от стоте птици от Голямата базилика в Пловдив

България предлага мозайките от Голямата базилика в Пловдив да бъдат вписани в листата на ЮНЕСКО сред паметниците на световното културно наследство. Министърът на културата Боил Банов ще представи римския храм в централата на организацията в Париж, където на 20 ноември ще бъде открита изложба, посветена на археологическия обект. А самата базиликата ще бъде отворена за посетители през 2019-а, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата.

Храмът, смятан за един от най-големите на територията на Римската империя в периода IV-VI в., впечатлява с близо 2000 кв. м добре запазени мозайки в два пласта с фигури на 100 птици и друга раннохристиянска символика. Базиликата е реставрирана с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Във френската столица министър Банов ще посети и Лувъра, за да подпише договор за сътрудничество. След успеха на изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България” в Париж, през 2018-а ще открием в най-прочутия музей нова експозиция, посветена на Първото българско царство.

Вижте още: БЪЛГАРИЯ ОТНОВО В ЛУВЪРА: КАК ОТ ВАРВАРИ СТАВАМЕ ХРИСТИЯНИ

В Париж Боил Банов ще участва и в церемонията по изпращането на Ирина Бокова, която бе начело на ЮНЕСКО в продължение на 8 години.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg