VivaPay

Публиката в САЩ чака ваксина или лек срещу коронавируса, за да отиде на театър

В живота с COVID-19 хората предпочитат културата да стане достъпна у дома, по възможност безплатна

Театралната улица на Америка - Бродуей, е тиха от март и ако се съди по нагласите на публиката, скоро няма да се върне към нормалния си живот. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Публиката в САЩ чака ваксина или лек срещу коронавируса, за да отиде на театър

Театралната улица на Америка - Бродуей, е тиха от март и ако се съди по нагласите на публиката, скоро няма да се върне към нормалния си живот. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Културата по света бавно започва да се отърсва от ограниченията, наложени заради коронавируса, събития отново може да се провеждат, макар и на открито. Но въпреки това публиката все още изпитва тревога към проявите на изкуство.

Ново проучване, проведено сред хиляда души в средата на май в Америка и цитирано във „Варайъти“, показва, че на развлекателната индустрия ѝ предстои тежка битка за публиката. 90% от запитаните казват, че ще посетят масово събитие, едва когато бъде измислен лек или ваксина за коронавируса.

Засегнати са всички сфери – кино, музика, театър и спорт. 70% от респондентите отговарят, че предпочитат да гледат премиерен филм у дома, ако дигиталното или физическо наемане на заглавието го позволява. За мнозинството отговорили цената, която са готови да платят за тази услуга, е колкото цената на билет в киното. Едва 13% биха отишли на кино.

Дори да получат уверение на правителството, че масовите събития вече не са опасни, 52% твърдят, че ще посещават по-малко такива прояви (при подобно проучване от март резултатът е 44%). 60% са отговорили, че „посещението на голямо публично събитие ще бъде плашещо още дълго време“. Този процент се е покачил с 13 пункта спрямо март.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Вижте още: 60% ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ НЯМА ДА ПОСЕТЯТ МАСОВО СЪБИТИЕ БЕЗ ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНАВИРУС

Новините не са добри и за театъра – 51% от запитаните отговарят, че ще си дадат няколко месеца, преди да посетят отново спектакъл на Бродуей. 16% може въобще да не отидат.

Подобна е ситуацията при кината – 37% ще ходят по-рядко, дори след края на карантината, 10% вероятно няма да се върнат пред големия екран. Този резултат се мени в зависимост от жанра на филма – в настоящата ситуация най-много зрители биха привлекли комедийните заглавия, следвани от драмите и на трето място се нареждат супергеройските филми, които в последните години доминират пазара.

Според проучването публиката поставя няколко изисквания, за да се върне на масови събития – на първо място са чистотата и социалната дистанция, на второ – задължителното носене на маски. Ключов фактор е и капацитетът на залите, в които се провеждат събитията – най-много души отговарят, че допустимата запълняемост не бива да надвишава 60%.

Но дори при спазването на тези изисквания, хората остават скептични към публичните пространства – близо половината от анкетираните, които са съгласни да посетят масово събитие, няма да си купят храна от там и няма да използват санитарните съоръжения.

Интерес в проучването предизвиква въпросът колко са готови хората да платят, за да гледат музикално събитие онлайн. През последните два месеца водещи музикални институции направиха безплатни някои от спектаклите си и това явно е разглезило аудиторията – 26% отговарят, че предпочитат достъпът до музикални стрийминги да остане безплатен. Само 1% от анкетираните са готови да платят за онлайн излъчване цената на билет за концерт на живо. Подобни са отговорите и за концерт на живо на голяма зведда – 21% ще го гледат само ако е безплатен.

Най-популярната платформа за гледане на музикални събитие онлайн е Ютюб, следвана от Фейсбук, Инстаграм и Зуум.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg