POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Публикуваха „мило“ писмо на Камю до Сартр

Камю (вляво) и Сартр в годините на разбирателство. - Публикуваха „мило“ писмо на Камю до Сартр

Камю (вляво) и Сартр в годините на разбирателство.

Неизвестно досега писмо от кореспонденцията между френските писатели Албер Камю и Жан-Пол Сартр беше публикувано от собственика на нюйоркска книжарница Никълъс Линг. Документът е с неочаквано мил тон, отбелязва в „Ню Йорк Таймс“.

Известно е, че заради разногласия на тема философия Сартр изхвърля по-голямата част от кореспонденцията си с Камю. Само че въпросното писмо е написано преди 1952 година, когато двамата се скарват жестоко. В него Камю използва обръщението „моя мил Сартр“.

„Хайде да се виждаме по-често. Толкова много си мисля за вас напоследък“, пише Камю. Той обсъжда и „отвратителното“ поведение на техни общи познати литератори. После моли Сартр, който тогава подготвя спектакъл, да приеме в състава актрисата Аминда Валс.

Сартр и Камю се запознават през 1943 г. и бързо стават приятели. После обаче стигат до разногласия по много въпроси и често си разменят остри реплики. Въпросното двустранично писмо от времето на „приятелския“ период на двамата писатели стои над камината на частен колекционер от 70-те години на XX в.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС