Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пугачова се опълчи на Путин

Алла е против отнемането на орден от Андрей Макаревич, който защити Украйна

„Макаревич има пълното право да изкаже публично мнението за събитията в Украйна и не е редно да му бъдат отнемани заслужените награди, получени за творчество”, казва Алла Пугачова. - Пугачова се опълчи на Путин

„Макаревич има пълното право да изкаже публично мнението за събитията в Украйна и не е редно да му бъдат отнемани заслужените награди, получени за творчество”, казва Алла Пугачова.

Алла Пугачова започна епистоларна война с Владимир Путин. Изпълнителката на „Милион червени рози” прати писмо на руския президент, в което изля гнева си. Причина е за яростта на Алла е ситуацията, в която изпадна колегата й Андрей Макаревич, фронтмен на легендарната група „Машина времени”. Макаревич, който допреди няколко години минаваше за симпатизант на Путин, се обърна срещу него заради събитията в Украйна.

През пролетта музикантът обяви, че е против действията на Кремъл в Крим, а по-късно отказа да участва в мегаконцерта на руски звезди в подкрепа на присъединяването на полуострова към Матушка Русия.

„Русия получи парче земя с население, което ще трябва да храни, презрението на целия останал свят и санкции”, обяви в интервю Макаров. Подобни изказвания изобщо не са по вкуса на сънародниците му и очаквано по негов адрес се изсипаха хули. Бяха събрани десетки хиляди подписи в петиция за отнемане на ордена му „За заслуги към Отечеството”.

„За всички ми е жал, за съжаление губят всички. На едните им пълнят главите с глупости, а у другите е война”, твърди Макаревич за украинците и за руснаците.

„За всички ми е жал, за съжаление губят всички. На едните им пълнят главите с глупости, а у другите е война”, твърди Макаревич за украинците и за руснаците.

Това вбеси огнената Алла Пугачова. „Макаревич има пълното право да изкаже публично мнението си по повод събитията в Украйна и не е редно да му бъдат отнемани заслужените награди, получени за творчество”, обяви певицата.

Обръщението й към Путин срещна подкрепата и не много публични личности, сред които са Лия Ахеджакова, Анна Терешкова, Ирина Прохорова.

В писмото, разпространено от руските информационни агенции и сайтове, Алла сравнява Андрей Макаревич с Борис Пастернак и Андрей Сахаров. През 1958-а авторът на „Доктор Живаго” получава Нобелова награда за литература и властите настояват да я откаже. През 1979-а пък големият учен Андрей Сахаров се обявява против съветското нахлуване в Афганистан. „За награда” е арестуван и заточен в Горки.

Въпреки разразилата се кампания срещу него, лидерът на „Машина времени” не върна думите си назад. Обяви, че украинците са направили само една голяма грешка като са опитали да отменят руския език и по този начин са настроили срещу себе си много граждани. На въпрос на кого съчувства повече – на украинците или на руснаците, Макаревич отговаря: „За всички ми е жал, за съжаление губят всички. На едните им пълнят главите с глупости, а у другите е война”.

Отношенията му с руската власт са на приливи и отливи. „Машина времени” са сред най-популярните групи в някогашния Съветски съюз още от времето на Брежневия застой. Острите им текстове тогава се приемат като предизвикателство на тогавашния режим. След промените Андрей Макаревич е участвал в концерта в подкрепа на Елцин през 1996-а, седял е в ложата на Владимир Путин на концерта на Пол Макартни в Москва през 2003-а, пял е в чест на победата на Дмитрий Медведев на президентските избори през 2008-а, за което е обвиняван в угодничество на властта.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg