Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пулсиращи балони изпълниха „Ковънт Гардън“ (снимки, видео)

Инсталацията на Шарл Петион е над т.нар. Ябълков пазар

Балонните нашествия, които създадох, са метафора. Целта им е да променят начина, по който гледаме на нещата, онези, сред които живеем, без всъщност да ги забелязваме. Снимки: „Ковънт Гардън“ - Пулсиращи балони изпълниха „Ковънт Гардън“ (снимки, видео)

Балонните нашествия, които създадох, са метафора. Целта им е да променят начина, по който гледаме на нещата, онези, сред които живеем, без всъщност да ги забелязваме. Снимки: „Ковънт Гардън“

Френският визуален артист Шарл Петион представи първата си публична арт инсталация – и първата си творба извън Франция – в Кралската опера „Ковънт Гардън“ в Лондон. Художникът изпълни прочутата Централна сграда на пазара (известна и като Ябълковия пазар) от XIX век със 100 хиляди бели балона.

„Сърдечен ритъм“ заема 54 метра дължина и 12 метра ширина, включва нежна пулсираща бяла светлина, която символизира туптенето на сърце и отразява историята, енергията и динамиката на квартала.

„Балонните нашествия, които създадох, са метафора – обяснява Петион. – Целта им е да променят начина, по който гледаме на нещата – онези, сред които живеем, без всъщност да ги забелязваме. Със „Сърдечен ритъм“ искам да представя тази сграда като туптящото сърце на целия район – свързвайки нейното минало с настоящето, да позволя на посетителите ѝ да преоценят ролята ѝ в сърцевината на лондонския живот.“

Простирайки се в южната част на залата, „Сърдечен ритъм“ заема 54 метра на дължина и 12 метра на ширина.

„Сърдечен ритъм“ се простира на 54 метра дължина и 12 метра ширина.

Всеки балон има свои собствени измерения и все пак е и част от гигантски, но крехък облак, реещ се над пазара. Тази крехкост е представена от контрастиращи материали, но също и от белотата на балоните, които се движат и вибрират като живи.

1

2

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg