Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пурпурна спирална галактика в „окото“ на „Джеймс Уеб“

„Галактиката фантом“ се намира на близо 32 млн. светлинни години от Земята

Галактиката M74 през погледа на „Джеймс Уеб“. Снимка: НАСА - Пурпурна спирална галактика в „окото“ на „Джеймс Уеб“

Галактиката M74 през погледа на „Джеймс Уеб“. Снимка: НАСА

Нови снимки от „Джеймс Уеб“ бяха публикувани само дни, след като космическият телескоп с инфрачервена камера възхити човечеството с детайлния си поглед към дълбокия Космос, „детската ясла на звездите“ и други небесни феномени. Новите изображения показват две спирални галактики, една от които е определена от астрономите като „галактика фантом“, съобщава „Форбс“.

Обективът на „Джеймс Уеб“ е запечатал кадри от галактиките M74, която се намира на около 32 млн. светлинни години от Земята, в съзвездието Риби, и NGC 7496 на около 24 млн. светлинни години.

Галактиката NGC 7496. Снимка: НАСА

„Галактиката фантом“ представлява спирална галактика, която през погледа на „Джеймс Уеб“ създава усещането за тунел.

„Вероятно така би изглеждало нощното небе, ако хората има способността да виждат в инфрачервения спектър, което е колкото вълнуващо, толкова и ужасяващо“, коментира Габриел Брамър от Университета в Копенхаген, Дания.

Брамър не е в екипа, който работи с „Джеймс Уеб“, но събира данни от телескопа и наслагвайки информацията през различните му филтри, стига до едно спиращо дъха изображение в омагьосващ пурпурен цвят.

„За да дам малко повече контекст, лилавият цвят тук е „реален“ в смисъла на това, че полицикличните ароматни въглеводороди правят филтрите, използвани за синьо и червено, по-светли“, обяснява Брамър в Туитър.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg