Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пушачите по-рядко се заразяват с коронавирус, твърди френско проучване

Смята се, че никотинът пречи на вируса да се разпространява в клетките

„Нашето проучване показва, че тези, които пушат всеки ден, е по-малко вероятно да развият тежка сиптоматика на инфекцията със Sars-CoV-2“, казват френските лекари. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пушачите по-рядко се заразяват с коронавирус, твърди френско проучване

„Нашето проучване показва, че тези, които пушат всеки ден, е по-малко вероятно да развият тежка сиптоматика на инфекцията със Sars-CoV-2“, казват френските лекари. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френски учени ще тестват пациенти с коронавирус с никотинови лепенки, след като проучване предположи, че пушачите не са в рисковите групи, както първоначално се смяташе, пише „Гардиън“.

Изследването на голямата парижка болница „Pitié-Salpêtrière“ показва, че никотинът вероятно предпазва пушачите от COVID-19. Клиничните проучвания с никотиновите лепенки чакат одобрение от френските здравни власти.

Въпреки това учените не насърчават хората да започнат да пушат – това носи със себе си други фатални рискове за здравето и според друго изследване води до смъртни случаи при 50% от пушачите. И докато никотинът има вероятност да предпазва от коронавирус, част от хората, които вече са се заразили, развиват по-сериозни симптоми заради ефекта, който цигареният дим оказва върху белите дробове.

Изследването е направено сред 480 пациенти, които са дали положителен резултат за коронавирус. 350 от тях са на болнично лечение, докато останалите са с по-леки симптоми, от тях 5,3% са редовни пушачи. Лекуващите се в болница са на средна възраст 65 години и само 4,4% от тях пушат редовно.

Начело на изследването е известният френски невробиолог Жан-Пиер Шанжо. Според неговите изводи никотинът пречи на вируса да навлезе в клетките на тялото и по този начин не позволява неговото разпространение.

Френските лекари потвърждават вече изведените данни от китайските им колеги, публикувани в края на март в списание „New England Journal of Medicine“. Тогава те съобщиха, че от 1000 пациенти едва 12,6% са пушачи (процентът сред цялото население на Китай е около 28). Във Франция стана ясно, че от 11 хил. пациенти, постъпили за болнично лечение от коронавирус, 8,5% са пушачи. В цялата страна пушачите наброяват около 25,4%.

Нашето проучване показва, че тези, които пушат всеки ден, е по-малко вероятно да развият тежка сиптоматика на инфекцията със Sars-CoV-2 в сравнение с останалата част от населението“, гласи изводът на учените.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах