VivaPay

Пушачите по-рядко се заразяват с коронавирус, твърди френско проучване

Смята се, че никотинът пречи на вируса да се разпространява в клетките

„Нашето проучване показва, че тези, които пушат всеки ден, е по-малко вероятно да развият тежка сиптоматика на инфекцията със Sars-CoV-2“, казват френските лекари. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пушачите по-рядко се заразяват с коронавирус, твърди френско проучване

„Нашето проучване показва, че тези, които пушат всеки ден, е по-малко вероятно да развият тежка сиптоматика на инфекцията със Sars-CoV-2“, казват френските лекари. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френски учени ще тестват пациенти с коронавирус с никотинови лепенки, след като проучване предположи, че пушачите не са в рисковите групи, както първоначално се смяташе, пише „Гардиън“.

Изследването на голямата парижка болница „Pitié-Salpêtrière“ показва, че никотинът вероятно предпазва пушачите от COVID-19. Клиничните проучвания с никотиновите лепенки чакат одобрение от френските здравни власти.

Въпреки това учените не насърчават хората да започнат да пушат – това носи със себе си други фатални рискове за здравето и според друго изследване води до смъртни случаи при 50% от пушачите. И докато никотинът има вероятност да предпазва от коронавирус, част от хората, които вече са се заразили, развиват по-сериозни симптоми заради ефекта, който цигареният дим оказва върху белите дробове.

Изследването е направено сред 480 пациенти, които са дали положителен резултат за коронавирус. 350 от тях са на болнично лечение, докато останалите са с по-леки симптоми, от тях 5,3% са редовни пушачи. Лекуващите се в болница са на средна възраст 65 години и само 4,4% от тях пушат редовно.

Америка за България

Начело на изследването е известният френски невробиолог Жан-Пиер Шанжо. Според неговите изводи никотинът пречи на вируса да навлезе в клетките на тялото и по този начин не позволява неговото разпространение.

Френските лекари потвърждават вече изведените данни от китайските им колеги, публикувани в края на март в списание „New England Journal of Medicine“. Тогава те съобщиха, че от 1000 пациенти едва 12,6% са пушачи (процентът сред цялото население на Китай е около 28). Във Франция стана ясно, че от 11 хил. пациенти, постъпили за болнично лечение от коронавирус, 8,5% са пушачи. В цялата страна пушачите наброяват около 25,4%.

Нашето проучване показва, че тези, които пушат всеки ден, е по-малко вероятно да развият тежка сиптоматика на инфекцията със Sars-CoV-2 в сравнение с останалата част от населението“, гласи изводът на учените.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg