Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пушкин, епидемия и музикална виелица в един концерт

Симфоничният оркестър на БНР с впечатляваща програма в зала „България“ на 13 март

Борис Щербаков, „Пушкин в Михайловско“, 1969 г. - Пушкин, епидемия и музикална виелица в един концерт

Борис Щербаков, „Пушкин в Михайловско“, 1969 г.

„Симфонична поема“ от Ценко Минкин, написана специално за Симфоничния оркестър на БНР, ще бъде изпълнена премиерно на 13 март в зала „България“. Ще прозвучи още Петият концерт на Прокофиев със солист пианистът Иво Върбанов*. Интересен в контекста на паниката, обхванала света заради коронавируса, е изборът на диригента Марк Кадин да включи в концерта сюитата „Виелица“ от Георгий Свиридов.

През 1930 г. Пушкин подготвя сватбата си с Наталия Гончарова. Заминава за малкото селце Болдино, за да уреди някои финансови въпроси, като възнамерява да остане там само седмица. Остава обаче цели три месеца, защото по същото време избухва епидемия от холера.

Принудителната карантина на поета е известна като неговата „Болдинска есен“, по време на която се раждат някои от най-великите му произведения. За трите месеца в Болдино Пушкин пише „Бесове“, „Елегия“, „Моето родословие“, завършва романа в стихове „Евгений Онегин“ и пише поемата си „Цигани“. Точно там той за пръв път изпробва силите си в обработката на фолклор. През „Болдинската есен“ е създадена „Приказка за попа и неговия слуга Глупан“.

В Болдино Пушкин създава и цикъла „Повести на Белкин“. Петте кратки прозаични произведения са едни от блестящите образци на пушкиновата проза. Сред тях е и сантименталната история от „Виелица“ за влюбеното момиче, което по случайност се омъжва за непознат.

През 1964 г. повестта на Пушкин е екранизирана от „Мосфилм“. Музиката към нея е написана от композитора Георги Свиридов и става истински хит – саундтракът заживява собствен живот в радиото и по телевизията. Произведението получава самостоятелен статут и след известна редакция започва да се нарича „Музикални илюстрации към повестта на А. С. Пушкин „Виелица“. То получава световна известност в изпълнение на Държавния симфоничен оркестър „Пьотр Илич Чайковски“ под диригентството на Владимир Федосеев.


*Иво Върбанов понастоящем живее в Лондон, но няма да пътува за концерта по настояване на личния си лекар. Вместо Пети концерт за пиано на Прокофиев, в програмата ще прозвучи Увертюра „Манфред“ от Роберт Шуман.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах