Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Пуси Райът“ събра над $7 млн. за отбраната на Украйна

Инициативна група продава изкуство онлайн, за да подкрепи армията и гражданите на страната

Олексий Сай, „Мы became better“. Снимка: artWARks - „Пуси Райът“ събра над $7 млн. за отбраната на Украйна

Олексий Сай, „Мы became better“. Снимка: artWARks

Специална NFT колекция за събиране на средства за Украйна събра инициативна група от IT предприемачи, изкуствоведи, художници и медиа мениджъри, съобщават украинските медии. NFT колекцията се нарича artWARks и се състои от творби, посветени на войната и създадени през последните 8 години. В инициативния комитет влизат бившият министър на културата и спорта на Украйна Владимир Бородянски, IT предприемачът Руслан Нонка, съучредителките на Музея за съвременно изкуство в Киев Юлия Гнат и Олга Балашова, както и много украински художници.

„Всеки ден ще допълваме колекцията с нови автори и техните творби,  – пише във фейсбук Руслан Нонка. – Всички спечелени от продажби средства са предназначени за благотворителност за армията и гражданите на Украйна.”

Преди откриването на колекцията инициативната група публикува свой манифест.

„Ние, независимите украински художници, вече осма година наблюдаваме войната на Русия срещу Украйна. В нашите работи е отразена човешката страна на тази безсмислена трагедия, защото ние сме очевидците, това се случва с нас и най-близките ни хора”, се казва в манифеста.

В набирането на средства чрез NFT се включи и Надя Толоконникова, член на „Пуси Райът“, която прекара две години в сибирски затвор за „пънк-молитвата“ против Путин. Още на 24 февруари, когато Путин започна руската инвазия в Украйна, тя и редица съмишленици от цял свят дадоха начало на децентрализираната автономна организация „Ukraine DAO“. На страницата ѝ се наддава в криптовалута за НФТ на украинското знаме – само за пет дни са събрани 7,1 млн. долара. Сумата вече е била преведена на благотворителната организация „Come Back Alive“, която финансира украинската армия с медицински материали, боеприпаси, осигурява грижи за доброволците и семействата им.

„Аз и моите приятели трябваше да реагираме някак – казва Толоконникова в интервю за „Гардиън“. – Моите лични убеждения са такива, че намирам активизма за единственото нещо, което може да запази разсъдъка ми в ситуации като тази. Хората подценяват колко опасни са диктаторите. Не може да се държиш любезно с Путин, тъй като диктаторите много си приличат с пазачите от затвора. Те смятат, че любезността е слабост. Определено разбирам защо хората се страхуват да излязат по улиците. Той е луд и може дори да открие огън по собствените си хора.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС