Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Пуси Райът“ се погребаха в клип: Така се самоубива и Русия

В клипа певиците се оставят да бъдат закопани живи. - „Пуси Райът“ се погребаха в клип: Така се самоубива и Русия

В клипа певиците се оставят да бъдат закопани живи.

Руската пънк банда „Пуси Райът“ екранизира първата си песен на английски език I Can’t Breathe (Не мога да дишам – бел.ред.). Това са последните думи на задушения до смърт Ерик Гарнър от нюйоркски полицаи миналата година. Думи, повторени от жертвата 11 пъти. Гарнър се превърна в символ на обществения гняв към грубостта на американската полиция към афроамериканци.

„Това са слова на Ерик, но ние се надяваме, че в тях ще се разпознаят всички на планетата, които не могат да дишат заради безнаказаността на властите, които се чувстват непобедими и над закона. Които не могат да дишат заради управниците, използващи властта си, за да унижават, заплашват, нараняват, убиват и гнетят народите си”, споделят изпълнителките пред британския вестник „Гардиън”.

Надя Толоконникова и Маша Альокина написали парчето, след като участвали в протестите срещу бруталното полицейско насилие в Ню Йорк през декември.

”Песента е посветена на всички хора по света, които страдат от правителствен тероризъм. Които са убивани, душени, погубвани във войни и форми на насилие, спонсорирани от държавите”. Това написаха в страницата на клипа в YouTube музикантките.

Във видеото, което е снимано в Русия, Надя и Маша, облечени в униформите на руската жандармерия, лежат в прясно изкопан гроб. Върху тях неизвестни за зрителя гробари хвърлят лопати пръст, докато ги затрупат.

“Осъзнахме, че родината ни се закопава сама, тотално разграничавайки се от свободите на останалия свят. Русия се опитва да се самоубие. Ежедневно”, казват „Пуси Райът“.

Пънк дуетът е известен с ожесточените си критики към руския президент Владимир Путин и неговата репресивна политика. През 2012 г. певиците бяха хвърлени в затвора за повече от година, тъй като протестираха в московска църква. А през 2014-а, по време на Олимпийските игри в Сочи, казашката полиция ги бичува с камшици.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg