Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пускат билети за генералната репетиция на Максим Венгеров

Филхармонията с жест към ценителите поради големия интерес към концерта

Максим Венгеров свири на цигулка Стадивариус Екс-Кройцер от 1727 г. Снимка: Софийска филхармония - Пускат билети за генералната репетиция на Максим Венгеров

Максим Венгеров свири на цигулка Стадивариус Екс-Кройцер от 1727 г. Снимка: Софийска филхармония

Софийската филхармония пуска допълнителни билети за гостуването на Максим Венгеров у нас. Концертът на виртуозния цигулар е на 11 февруари от 19 ч. в зала „България“, но поради извънредния интерес почитателите му имат шанс да го слушат и на генералната му репетиция по-рано същия ден от 11 ч.

В програмата на събитието, част от „Европейски музикален фестивал 2021“, са Концерт за цигулка № 1 и Камерна симфония в до минор от Дмитрий Шостакович. Билетите свършиха преди седмици, съобщават от Филхармонията. Новите пропуски за репетицията от 11 ч. са на по-ниска цена от 20 лв.

Вижте още: МАКСИМ ВЕНГЕРОВ (САМО) ЗА НАЙ-ЗАПАЛЕНИ ЗРИТЕЛИ

Първият концерт на Шостакович е сред най-великите произведения на всички времена, смята Венгеров. Музикантът го определя като „тежък маратон, предизвикателство в музикално отношение и невероятно привлекателен за публиката“. Цигуларят е имал късмета да го разучава с един от учениците на Шостакович – Мстислав Ростропович, и е направил запис на композицията още на 18 години.

Когато е композирал творбата, Шостакович изобщо не е мислил, че солистът ще бъде без дъх в края на каденцата и е написал много изискващ финал. Благодарение на Давид Ойстрах, който помолил Шостакович да вкара още 8 такта между каденцата и финала, изпълнителят има 15 секунди да спре за миг и да събере сили за финала“, споделя Венгеров в интервю за Би Ти Ви Радио.

Максим Венгеров е един от любимците на българската публика и неколкократно е гостувал у нас, но това ще е първата му изява в зала „България“. В интервюто си цигуларят си припомни и предишните си изяви у нас и заяви, че някой ден иска да изпълни цигулковия концерт на Панчо Владигеров.

„Обичам да свиря с Найден Тодоров. Прекрасен диригент, изключителен музикант и страхотен човек. След концерта дълго разговаряхме с маестрото за музиката и за живота – казва цигуларят. – Той ми разказа за великия българския композитор Владигеров. Вдъхнови ме да науча неговия цигулков концерт. Много искам един ден да го направя!“

През 2020 г. Максим Венгеров трябваше да отбележи 40 години на сцена с голям концерт в „Ройъл Албърт Хол“. Събитието бе отложено за 20 април 2021 г.

„Моля се на Бог да имам още 40 години на сцената – споделя Венгеров. – Много искам. Това е най-голямата привилегия за всеки артист – да излезе на сцената, да е там, да има възможност да сподели чувствата си с хората, да ги срещне с емоционалния свят на композитора, да даде живот на партитурата…“

Въпреки редките изяви пред публика през коронавирусната 2020-а, цигуларят е по-убеден в силата на класическата музика повече от всякога:

„Винаги съм смятал, че музиката има по-голям потенциал от този, който ни е известен. А сега, във времената, през които преминаваме, великата музика като класическата става още по-ценна за цялото общество. Ще дойдат нови публики, млади публики, благодарение на интернет и на новите възможности, които дават технологиите“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90