Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пускат допълнителни билети за Виенския симфоничен оркестър в Пловдив

Ще свирят за пръв път в България, изнасят два концерта на открито в Античния театър

Виенският симфоничен оркестър концертира в „Музикферайн“. Снимка: Джулия Уезли - Пускат допълнителни билети за Виенския симфоничен оркестър в Пловдив

Виенският симфоничен оркестър концертира в „Музикферайн“. Снимка: Джулия Уезли

Още билети ще бъдат пуснати за концерта на Виенския симфоничен оркестър в Пловдив, съобщават организаторите. Официалният оркестър на Виена пристига за първи път в България за два концерта на 9 и 10 септември в Античния театър. Елитният състав ще бъде дирижиран от маестро Найден Тодоров. Солист ще бъде цигуларят Марио Хосен.

Поради големия интерес към двата концерта ще бъдат пуснати допълнителни билети на цена 60 лв. в системата на „Грабо“. От наличните билети са останали на цени 80 и 120 лв.

На концертите ще бъдат изпълнени Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, Първи концерт за цигулка на Николо Паганини и Симфония № 9 „Из новия свят“ от Антонин Дворжак. Специално за българската публика виенските симфоници са подготвили и произведение от Панчо Владигеров.

Виенският симфоничен оркестър се нарежда сред водещите в света. В историята му, чието начало е през 1900 г., стоят премиери на шедьоври като Деветата симфония на Антон Брукнер, „Пелеас и Мелизанда“ на Арнолд Шьонберг и неговата новаторска „Gurre-Lieder“, Концерт за пиано на Морис Равел, „Русалката“ на Александър фон Цемлински и много други. На диригентския пулт на оркестъра са излизали Густав Малер, Рихард Щраус и Антон фон Веберн. Оркестърът е част от световната музикална история със смели, авангардни програми, сред които е легендарен „Watschenkonzert“ от 31 март 1913 г., когато Арнолд Шьонберг дирижира свои собствени произведения и композиции на Цемлински, Веберн, Берг и Малер. Сред солистите на оркестъра през годините са Клод Деюбси и Бела Барток, за които оркестърът е първа стъпка към световните сцени. С тях е свирил и Херберт фон Караян, който през 1928 г. изпълнява като солист Третия концерт за пиано от Панчо Владигеров. Караян е музикален директор на оркестъра от 1948-а до 1964 г., когато оформя недостижимия и до днес „виенски класически звук“ на състава.

Гастролът на Виенския симфоничен оркестър в Пловдив е организиран от Сдружение „Тракия“ и се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2022 година. Партньор на събитието е Австрийското посолство.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС