Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Пускат достъп до интернет на затворниците в Германия

Ще могат да посещават сайтове на медии, но не и социални мрежи

В „Изкуплението Шоушенк“ затворниците се развличат по тривиални за 90-те начини - библиотека и музика. На тези в Германия им предстои да влязат в новия век. Снимка: Стопкадър от филма - Пускат достъп до интернет на затворниците в Германия

В „Изкуплението Шоушенк“ затворниците се развличат по тривиални за 90-те начини - библиотека и музика. На тези в Германия им предстои да влязат в новия век. Снимка: Стопкадър от филма

Обитатели на затвори в Германия да имат достъп до интернет от следващата година планира сенаторът по правосъдието в провинция Берлин Дирк Беренд. Затворниците ще могат да посещават новинарски сайтове, но не и социални мрежи. Решението бе посрещнато от доста критики.

Понастоящем се провежда търг за договор с интернет доставчик, задачата ще поеме външна фирма, става ясно от изявление на Беренд (от партията на „Зелените“) пред телевизия „rbb“. Затворниците ще трябва сами да плащат за услугата.

Планира се излежаващите присъдите си да получат достъп до медийни портали и сайтове, предлагащи възможности за професионално обучение, както и да могат да изпращат имейли. Забранени ще бъдат обаче посещенията на социални мрежи като Фейсбук и Инстаграм. Видеостриймингът също няма да бъде разрешен.

Ние, като затворници, не бива да бъдем откъсвани от живота навън – казва пред „rbb“ Андреас Бах, който излежава присъда в затвора „Тегел“ в Берлин, редактор на списвания от затворници вестник „Лихтблик“, борещ се за правата на хората в затворите. – Трябва по някакъв начин да поддържаме връзка с дигиталния свят.

Докато затворниците се радват на този важен за своята реабилитация елемент, мнозина критици на това решение предупреждават, че е ненужен лукс. Разходите за прокарване на кабели в килиите ще бъдат поети от властите в Берлин. Представител на „AfD“ (Алтернатива за Германия) смята, че това ще струва скъпо заради старите сгради на затворите и правилата за сигурност, които трябва да се спазват.

От Хрикстияндемократичния съюз също разкритикуваха проекта. Представителят на партията Свен Рисман намира достъпа до интернет в затворническите килии за, по негови думи, съмнителен, докато съдилищата, прокуратурата и полицията не станат по-добре дигитално обезпечени.

Не искам да настройвам никого, но в списъка с приоритети според мен училищата и правоприлагащите органи идват преди затворническите заведения“, заяви политикът.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg