Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пускат кораба „Радецки“ за 1 час по Дунава

Билети от 6 и 4 лв. за разходка на борда, завладян от Ботев и неговите четници

Австрийският параход „Радецки“ е построен през 1851 г. в Будапеща. На речния бряг до Козлодуй обаче не е същият плавателен съд, а негово копие, създадено през 1966 г.  - Пускат кораба „Радецки“ за 1 час по Дунава

Австрийският параход „Радецки“ е построен през 1851 г. в Будапеща. На речния бряг до Козлодуй обаче не е същият плавателен съд, а негово копие, създадено през 1966 г.

Параходът „Радецки“ ще направи едночасово плаване по Дунава в навечерието на Деня на незамисимостта. Следващата седмица, на 19 септември, 100-ина българи могат да се разходят по вода с легендарния речен съд в района на Козлодуйското пристанище.

Христо Ботев и неговата чета завладяват парахода на 29 май 1876 г. и принуждават екипажа да спре на българския бряг при с. Козлодуй, откъдето се насочват към Врачанския Балкан, за да се бият за освобождението на България.

Австрийският параход „Радецки“ е построен през 1851 г. в Будапеща. На речния бряг до Козлодуй обаче не е същият плавателен съд, а негово копие, създадено през 1966 г. със средства, събрани от 1 200 000 български деца. Той е пуснат на вода в памет на 90-годишнината от гибелта на Ботев. От 1982 г. корабът е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан край гр. Козлодуй.

На борда на „Радецки“ могат да се качат не повече от 100 пътници. Пътуването е между 15 и 16 ч. Ако интересът към екскурзията е голям, ще бъде осъществена и втора обиколка от 16 до 17 ч. същия ден.

Всички, които се качат на парахода, ще могат да разгледат обновената музейна експозиция с ценни реликви като знамето на Ботевата чета, униформи на Ботеви четници, последните писма на революционера.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg