Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пускат на търг личната колекция на Кристо и Жан-Клод

Ще бъдат предложени над 400 произведения на изкуството, събирани през годините, както и няколко техни творби

Кристо и Жан-Клод през 2005 г. на фона на инсталацията им „Портите“ в „Сентръл парк“. Снимка: Попечителски тръст на Христо Явашев - Пускат на търг личната колекция на Кристо и Жан-Клод

Кристо и Жан-Клод през 2005 г. на фона на инсталацията им „Портите“ в „Сентръл парк“. Снимка: Попечителски тръст на Христо Явашев

Личната колекция на Христо Явашев – Кристо и Жан-Клод отива на търг през февруари 2021 г. „Сотбис“, една от най-големите аукционни къщи в света, ще предложи над 400 произведения на изкуството, събирани през годините от семейството и висели по стените на студиото им в Ню Йорк, съобщава „Уолстрийт Джърнъл“. Аукционът ще предложи и няколко техни творби от различни периоди на кариерата им.

Познати в професионалните среди просто като Кристо и Жан-Клод, двамата печелят популярност с амбициозните си проекти, опаковайки сгради, мостове, островни крайбрежия и поставяйки врати в Сентрал парк в Ню Йорк. Всичките им инсталации са временни и безплатни за посещение. Реализацията им отнема години и привличат милиони туристи. След смъртта на Жан-Клод през 2009 г., Кристо осъществи още няколко проекта, замислени от двамата, сред които плаващата пирамида „Мастаба“ в Лондон и „Плаващите кейове“ в италианското езеро Изео, Италия. Кристо си отиде през май 2020-а на 84-годишна възраст.

Арт колекцията на двойката е събрана предимно от подаръци или чрез размяна на техни творби срещу произведения на други следвоенни артисти, на които Кристо и Жан-Клод се възхищават. Сред тях са Лучо Фонтана, Ив Клайн и Мимо Ротела.

Очаква се сумата от продадените произведения да надвиши 4 млн. долара, изчислява експертът на аукционната къща Саймън Шоу.

„Това е интимната вселена, в която творците са живели, а не техният публичен образ – добавя още Шоу. – Едното подклажда другото. Всяка стена на тяхното студио рефлектира в творбите им.

На една от стените, съвсем близо до кухнята, са висели платна на Анди Уорхол от 1964 г. („Джаки“, оценена на 975 хил. долара) и на Клайн („Неозаглавен син монохром“ от 1958 г., оценена на 375 хил. долара). Върху хладилника им пък можело да се намери буркан за бисквити с формата на връзка банани, които навремето принадлежали на Уорхол. Очаква се декоративният предмет да се продаде за 365 долара.

Анди Уорхол, „Джаки“, 1964 г. Репродукция: „Сотбис“

Сред творбите от по-ранен период на търга ще бъде предложен „Висок стол“ (Hoge Armchair) на Герит Ритвелд от 1919 г. – едно от произведенията, които предизвикат възхищение у двойката по време на посещението им в дома на колекционера Мартин Висер в Холандия. През 1963 г. колекционерът им дава стола, но иска в замяна един опакован предмет.

Когато Кристо, Жан-Клод и малкият им син се преместват от Париж в Ню Йорк през 1964 г., столът е поставен на почетно място в дома им, твърди Лоренца Джованели, мениджър на студиото на двойката.

„Донесоха си само няколко куфара, матраци и този стол“, разказва Джованели.

Очаква се столът да отиде при нов купувач за поне 97,5 хил. долара.

Герит Ритвелд, „Висок стол“, 1919 г.

Останалите експонати, които предстои да бъдат предложени на търга, разкриват непознато досега приятелство между Кристо и Жан-Клод и един от първопроходниците в попарта Клас Олденбург, познат със създаването на искрящи, метални скулптури на обекти от ежедневието. Стиловете им очевидно се разминават, но според Джованели артистите са се срещнали през 1964 г., когато установили, че са съседи в „Челси хотел“ в Ню Йорк. По-късно тримата делят едно студио в „Сохо“, което по-късно Кристо купува.

В колекцията ще бъдат предложени три от ранните творби на Олденбург – скулптури на сладолед, пържола и бекон с яйца. Общата сума, на която са оценени, е 49 хил. долара.

„Много спомени има тук и всяко произведение е с някакво значение“, обобщава Джованели.

Приходите от аукциона ще отидат в попечителския тръст на творците, като надеждата е, че ще бъдат достатъчно за основаването на фондация. Засега студиото на двойката остава активно, докато не бъде завършен и последният им проект – опаковането на „Триумфалната арка“ в Париж през септември 2021 г.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС