Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Пускат първата в света ваксина срещу малария

Това е една от водещите причини за смърт в света, особено сред децата в Третия свят

Освен при кръвопреливане, причинителят на заболяването се предава при ухапване на комари от рода Anopheles. - Пускат първата в света ваксина срещу малария

Освен при кръвопреливане, причинителят на заболяването се предава при ухапване на комари от рода Anopheles.

Тази седмица е историческа за световната медицина. Здравни служители пускат първата одобрена ваксина, предназначена да спре един опасен за човека паразит – срещу маларията. И надеждите са, че един ден тя ще спасява десетки хиляди детски животи годишно, съобщава Npr.org.

„Това е огромен успех на учените“, казва д-р Педро Алонсо, който ръководи глобалната Програма срещу маларията в Световната здравна организация.

Създаването на ваксината е отнело повече от 30 години – а разработката ѝ е струвала над 500 милиона долара. Резултатът е постигнат, благодарение на международното сътрудничество между СЗО, PATH, фармацевтичната компания GlaxoSmithKline и мрежа от африкански страни. Разработката е финансирана и със средства от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

„Тази ваксина, наречена RTS,S, е една от малкото имунизации, предназначени и създадени специално за подпомагане на малки деца в Африка – казва Дебора Атърли от PATH, организация с нестопанска цел, която помогна за разработката на имунизацията. – Това е ваксина за бедните, ако искате. Мисля, че това е наистина важен етап в разработването и въвеждането на ваксините.“

„Маларията все още е най-големият убиец на децата по целия свят, но Африка е най-засегната. На всеки две минути дете или бебе умира от тази болест. Някои от тях могат да имат до шест пристъпа на малария само за една година“, казва д-р Мери Хамел от Световната здравна организация (СЗО).

Във вторник започна имунизация на децата в Малави. Следват Гана и Кения. Целта на този мащабен пилотен проект е да се ваксинират около 360 000 деца. Тогава СЗО ще определи най-добрия начин да приложи ваксината на друго място, казва Атерли.

Големият въпрос е ще работи ли новата ваксина и в реалния свят така, както в клиничните проучвания, отбелязва епидемиологът Уилям Мос, който ръководи Международния център за достъп до ваксини.

„Стартирането на ваксината за малария е наистина огромно постижение – коментира Мос, – но нейната ефективност е много по-ниска от тази на повечето от другите ни детски ваксини.“

„Резултатите сочат, че ваксината намалява броя на клиничните случаи на малария с около 40%, а на тежките случаи на малария с около 30% – продължава Мос. – За сравнение, някои детски ваксини предлагат повече от 90% защита. Но паразити като маларията са по-сложни от вируси и бактерии. Те имат по-усъвършенствана техника за борба с имунната ни система. Затова създаването на ефективни ваксини срещу тях е доста предизвикателна задача.“

Все пак, Мос смята, че ваксината може да окаже значително въздействие върху здравето на децата, тъй като маларията е често срещана в Африка на юг от Сахара.

Друг проблем с ваксината е, че децата се нуждаят от четири дози. Това означава четири пътувания до клиника – което може да бъде трудно за някои семейства в селските райони. Но Атърли смята, че много семейства ще искат да направят допълнителните пътувания.

„От чисто човешка гледна точка, мисля, че ако една майка може да направи нещо за детето си срещу това заболяване, тя ще го направи“, казва Атерли.

Днес маларията е една от водещите причини за смърт в света, особено сред децата в Третия свят. През 2009 г. с малария са били заразени 225 милиона души, а през 2010 г. починалите са 655 хиляди. По-голямата част от смъртните случаи от малария са в Африка, южно от Сахара. От 1990 г. досега маларията е убила 22 млн. души на Черния континент. 5% от тях са деца под петгодишна възраст.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах