POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пускат първата в света ваксина срещу малария

Това е една от водещите причини за смърт в света, особено сред децата в Третия свят

Освен при кръвопреливане, причинителят на заболяването се предава при ухапване на комари от рода Anopheles. - Пускат първата в света ваксина срещу малария

Освен при кръвопреливане, причинителят на заболяването се предава при ухапване на комари от рода Anopheles.

Тази седмица е историческа за световната медицина. Здравни служители пускат първата одобрена ваксина, предназначена да спре един опасен за човека паразит – срещу маларията. И надеждите са, че един ден тя ще спасява десетки хиляди детски животи годишно, съобщава Npr.org.

„Това е огромен успех на учените“, казва д-р Педро Алонсо, който ръководи глобалната Програма срещу маларията в Световната здравна организация.

Създаването на ваксината е отнело повече от 30 години – а разработката ѝ е струвала над 500 милиона долара. Резултатът е постигнат, благодарение на международното сътрудничество между СЗО, PATH, фармацевтичната компания GlaxoSmithKline и мрежа от африкански страни. Разработката е финансирана и със средства от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

„Тази ваксина, наречена RTS,S, е една от малкото имунизации, предназначени и създадени специално за подпомагане на малки деца в Африка – казва Дебора Атърли от PATH, организация с нестопанска цел, която помогна за разработката на имунизацията. – Това е ваксина за бедните, ако искате. Мисля, че това е наистина важен етап в разработването и въвеждането на ваксините.“

„Маларията все още е най-големият убиец на децата по целия свят, но Африка е най-засегната. На всеки две минути дете или бебе умира от тази болест. Някои от тях могат да имат до шест пристъпа на малария само за една година“, казва д-р Мери Хамел от Световната здравна организация (СЗО).

Във вторник започна имунизация на децата в Малави. Следват Гана и Кения. Целта на този мащабен пилотен проект е да се ваксинират около 360 000 деца. Тогава СЗО ще определи най-добрия начин да приложи ваксината на друго място, казва Атерли.

Големият въпрос е ще работи ли новата ваксина и в реалния свят така, както в клиничните проучвания, отбелязва епидемиологът Уилям Мос, който ръководи Международния център за достъп до ваксини.

„Стартирането на ваксината за малария е наистина огромно постижение – коментира Мос, – но нейната ефективност е много по-ниска от тази на повечето от другите ни детски ваксини.“

„Резултатите сочат, че ваксината намалява броя на клиничните случаи на малария с около 40%, а на тежките случаи на малария с около 30% – продължава Мос. – За сравнение, някои детски ваксини предлагат повече от 90% защита. Но паразити като маларията са по-сложни от вируси и бактерии. Те имат по-усъвършенствана техника за борба с имунната ни система. Затова създаването на ефективни ваксини срещу тях е доста предизвикателна задача.“

Все пак, Мос смята, че ваксината може да окаже значително въздействие върху здравето на децата, тъй като маларията е често срещана в Африка на юг от Сахара.

Друг проблем с ваксината е, че децата се нуждаят от четири дози. Това означава четири пътувания до клиника – което може да бъде трудно за някои семейства в селските райони. Но Атърли смята, че много семейства ще искат да направят допълнителните пътувания.

„От чисто човешка гледна точка, мисля, че ако една майка може да направи нещо за детето си срещу това заболяване, тя ще го направи“, казва Атерли.

Днес маларията е една от водещите причини за смърт в света, особено сред децата в Третия свят. През 2009 г. с малария са били заразени 225 милиона души, а през 2010 г. починалите са 655 хиляди. По-голямата част от смъртните случаи от малария са в Африка, южно от Сахара. От 1990 г. досега маларията е убила 22 млн. души на Черния континент. 5% от тях са деца под петгодишна възраст.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg