Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пускат по кината кандидата ни за Оскар

Ще мине ли Българска рапсодия теста на родната публика?

Филмът на Иван Ничев "Българска рапсодия" тръгва по кината из страната на 24 октомври. - Пускат по кината кандидата ни за Оскар

Филмът на Иван Ничев "Българска рапсодия" тръгва по кината из страната на 24 октомври.

Родният претендент за чуждоезичен Оскар – ”Българска рапсодия“ на Иван Ничев, тази седмица ще бъде пуснат премиерно пред българската публика. От 19 до 25 септември романтичната драма ще се върти на екрана в “Евро Синема” в София.

Изборът лентата да се състезава за наградите на Американската филмова академия предизвика поредния скандал в българското кино, след като стана ясно, че Ничев е в конфликт на интереси. Режисьорът е част от Националния съвет за кино, гласувал за българския кандидат за Оскар. Но не е подал оставката си от съвета преди вота, просто е излязъл от стаята по време на гласуването.

От екипа на филма, останал на второ място – „Виктория“, твърдят, че ще направят всичко, за да поправят тази несправедливост. (Вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА)

След 24 октомври „Българска рапсодия“ тръгва и по екраните извън София.

Ето резюмето на филма, изпратено до медиите:

„Лятото на 1943 г. Евреите в пределите на Велика България са задължени да спазват законите на германския Райх. Двама младежи – Мони и Жожо, срещат Шели и приятелството им се изправя пред изпитание, защото и двамата се влюбват в красивото момиче, докато навън бушува война. България ще трябва да изпълни заповедта на хитлеристите за депортиране на евреите. Товарните влакове с 11 343 евреи от Македония и Тракия кръстосват България. В съдбите на тримата младежи се отразява живота на балканските евреи по време на Втората световна война, белязан от болката и ужаса на това време.“

В ролите ще видим Кристиян Макаров, Анжела Недялкова, Стефан Попов, Татяна Лолова, Васил Михайлов, Мони Мошонов, Димитър Рачков, Георги Мамалев.

Филмът е копродукция на България и Израел и е продуциран от Национален филмов център, Българска национална телевизия, „Ню Бояна филм студиос“, „Синепаз“, „Юнайтед Кинг филмс“, „Синисима“ и „Синема Проджект“ – Фондация Рабинович.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90