Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Пуснаха безплатен буквар за деца с различен майчин език

Невладеенето на български език, на който е организиран учебният процес в училище, е сред причините тези деца да изостават от своите връстници

„Четем с Ася и Явор“ включва три отделни книги: буквар за деца, буквар с насоки за работа за учители, и „Моите букви“ – приложение за изработване на тактилни букви. - Пуснаха безплатен буквар за деца с различен майчин език

„Четем с Ася и Явор“ включва три отделни книги: буквар за деца, буквар с насоки за работа за учители, и „Моите букви“ – приложение за изработване на тактилни букви.

Първият български буквар за ученици с различен майчин език от българския вече е факт. Той е достъпен безплатно в сайта prepodavame.bg. Учебникът е разработен от логопед и специалисти по ранно двуезично развитие. Подходящ е за ученици в предучилищен и начален етап (от 6 до 9 години), но може да се използва и за по-големи ученици, които имат затруднения с четенето и писането.

Според различни статистики около 20% от децата, които започват училище в България, са с различен майчин език. Често именно невладеенето на български език, на който е организиран учебният процес в училище, е сред причините тези деца да изостават от своите връстници. Те изпитват затруднения с усвояването на академичния материал и нови знания, чувстват се неразбрани и неуспешни. Това нерядко е началото към отпадането от образователната система.

Букварът „Четем с Ася и Явор“ е подходящ и за български деца в чужбина, които имат ограничен контакт с българския език, ученици в начална степен, които изпитват затруднения с четенето до 2. – 3. клас и всички деца, които искат да се научат да четат. Автори на буквара са логопедът Акулина Арикова и специалистите по ранно двуезично развитие д-р Анастасия Новикова и Вяра Михайлова. Автор на илюстрациите е художничката Еслица Попова.

„Четем с Ася и Явор“ включва три отделни книги: буквар за деца, буквар с насоки за работа за учители, и „Моите букви“ – приложение за изработване на тактилни букви. Според концепцията е разработен като книга, която разказва история.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Главните ѝ герои са Ася и Явор, които попадат в света на книгите и започват едно увлекателно пътуване. Този сюжет обединява въвеждащите истории към всяка буква. Ася и Явор пътешестват до различни части на света, отиват в миналото и в бъдещето, както и до места, които съществуват само във фантазията. Така те се запознават с интересни хора, които изглеждат по различен начин и говорят различни езици, и научават много нови неща за животните и растенията.

Букварът и допълващите материали към него са първият цялостен продукт на проекта „Разбираш ли езика на училището“, който се реализира от началото на 2020 г. от Фондация „Заедно в час“ и сдружение „Интернационална Асоциация ЕдюкАрт“. Финансирането на проекта се осъществява с публична дарителска кампания, в която се включват стотици хора от цял свят и която продължава и в момента.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах