Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Путин и широката българска душа

Лидерите на мнение във Фейсбук за изказването на руския президент за кирилицата

Две неща е важно да бъдат припомнени в контекста на изказването на Владимир Путин, пише политологът Огнян Минчев. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Путин и широката българска душа

Две неща е важно да бъдат припомнени в контекста на изказването на Владимир Путин, пише политологът Огнян Минчев. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В деня на българската писменост и култура в Москва руският президент Владимир Путин заяви пред македонския си колега Георге Иванов, че кирилицата идва от македонските земи. Очаквано, изказването предизвика силни обществени брожения. Предлагаме ви коментарите на няколко от лидерите на мнение във Фейсбук по темата.

Ивайло ДИЧЕВ,
професор по културна антропология

За какво не критикувахме Путин – за смазване на демокрацията, за политически убийства, за намеса в икономиката ни, за бомбардировките в Сирия… Нищо не затрогна българската душа. Възмущението избликна по съвършено абсурден повод: че, говорейки с македонския президент, не уточнил, че по времето на св. Климент, Охрид е бил част от българското царство.

Николай СЛАТИНСКИ
доктор по математика и професор по национална и международна сигурност

Разбира се, че според мен изказването за македонските земи е провокация. Тя съчетава в едно и двете „тела“, ако може така да се каже, обитавани от изказалия се – като човек на тоталитарните спецслужби и като едноличен владетел на държавата. В едното си „тяло“ той прибягва до активно мероприятие, което да сее раздори между България и Македония, в другото си „тяло“ наказва за непослушание дръзналите да не се подчиняват на волята му. Слава богу, засега го прави с думи.

Но ние не бива – мисля си – да свръхреагираме като ужилени. Защото това ще осъществи на практика и двете му цели. А и ще издаде, че сме първосигнално общество, което не е наясно с реалностите. Защото винаги и по всеки повод официална Москва поне от 100 години е на страната, противоположна на нашите национални интереси по т.нар. „македонски въпрос“. Не е имало случай официална Москва да ни е подкрепила по този проблем нито до 1944 г., нито до 1989 г., нито след 1989 г. Тя стимулира създаването на катедри по македонски език, тя издава книги на македонски език много отдавна, тя услужливо толерира сърбоманската политика и удбашката дейност в Македония, тя е превърнала в своя държавна, а по-рано и партийна (на КПСС) позиция отричането на българските аргументи по тази болезнена за нас тема.

Това, което Борис Елцин направи с признаването на Македония, бе лична победа на президента Желев, използвал чисто човешки, да го кажем по-меко, слабости на президента Елцин.

Казаното дотук не означава, че ние през последните 15 години имаме стратегия спрямо Македония, която да отговаря на критериите, правещи я вярна, точна, правилна и съответстваща на националните ни интереси, но това е друга тема и не за нея ми бе сега думата.

Огнян МИНЧЕВ
политолог, доктор на социологическите науки

Виждам, че доста хора са разгневени или фрустрирани от тази новина. Трябва да се чете повече история – но истинска история, не апологетична. Разиграването на съперничества между „братските славянски народи“ е основен инструмент на руската политика от векове насам. Всяка империя владее играта на „моркова и тоягата“, но в Кремъл винаги са били виртуозни играчи. Подклаждането на конфликти между България, Сърбия, Гърция за да се позиционира Русия в ролята на „посредник“ и „помирител“ е системна политика – при това не само на Балканите. Тази политика е разчетена на „горещата кръв“ на засегнатите и възможността за избухване на свада между тях.

Две неща е важно да бъдат припомнени в контекста на изказването на Владимир Путин. Първо, това изказване е още едно свидетелство за илюзорността на т.нар. братска дружба и обич – особено на равнище междудържавни отношения. Отношенията между България и Русия могат да бъдат успешни не като „братски“, а като равноправни, достойни и взаимоизгодни. Второ, реакцията на подобни изказвания трябва да бъде хладнокръвна, спокойна, ако е възможно – снизходителна, но не и възмутена.

Изказване като това цели да ни скара с Македония. Не бива. Изказването на външния министър Захариева е повече от достатъчно. Светите Седмочисленици, старобългарската книжовна школа в Преслав и Охрид – от този източник е получила Русия писмеността си. Това е известно – и безспорно. Останалото е очакване да се сборичкат дребни балкански политикани. Хайде да не правим тази услуга на президента Путин.

Вижте още: НЕ ОТ МАКЕДОНИЯ, КИРИЛИЦАТА ИДВА ОТ БЪЛГАРИЯ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах