Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Путин иска да замени Уикипедия с Голямата руска енциклопедия

Поредната стъпка в посока ограничаване на интернет и правото на информация в Русия

Полуостров Крим не е част от Русия, според картата в Голямата руска енциклопедия - Путин иска да замени Уикипедия с Голямата руска енциклопедия

Полуостров Крим не е част от Русия, според картата в Голямата руска енциклопедия

Предложение да се замени Уикипедия с електронната версия на Голямата руска енциклопедия (ГРЕ) направи Владимир Путин на 6 ноември. Това веднага се превърна в една от най-коментираните – с тревога и недоумение – новини в Русия.

Два дни по-късно, на 8 ноември, прессекретарят на президента Дмитрий Песков уточни пред медиите, че не са обсъждани никакви забрани или ограничения за достъп до Уикипедия. Той отбеляза, че това е уважаван ресурс, но Путин имал предвид, че в нея достоверността на информацията не е гарантирана от нищо, съобщи РИА „Новости”.

Ето точните думи на Путин:

„По повод Уикипедия — по-добре да я заменим с новата Голяма руска енциклопедия в електронен вид. Това ще бъде, във всеки случай, достоверна информация в хубава, съвременна форма”.

Дори и наистина да е искал да каже нещо друго, известни са не един и два случая, в които руският президент е казал едно, но е имал предвид друго, а всъщност се е случило трето. Затова мнозина се боят от блокиране на най-голямата онлайн енциклопедия на територията на Русия, още повече че форматът и задачите на двете енциклопедии съществено се различават. От друга страна – това е поредната стъпка в посока ограничаване на интернет и правото на информация в Русия.

Междувременно, въпреки че сайтът на ГРЕ все още не работи с пълния си капацитет, журналисти, потребители и ентусиасти се хвърлиха да проверяват как Голямата руска електронна енциклопедия представя света. И започнаха да откриват потресаващи разлики – както при фактите, така и при обема на информацията по същите теми в „лъжливата и вредна” Уикипедия.

Като начало ГРЕ не се обновява редовно – последните внесени изменения са от 2017 г. и някои от тях вече са остарели. Според Голямата руска енциклопедия, Путин например все още не е избран за президент четвърти мандат. Има разлики и в обемите на статиите: например статията за град Екатеринбург в ГРЕ е 15 хил. знака, а в „Уикипедия” — над 100 хил. знака.

Народ и медии с възторг изследват страниците на сайта bigenc.ru в търсене на съкровени знания – пише сайтът „Эхо Москвы” – и посочва, че засега претендент за Златния медал за грешки е статията „Российская Федерация” („Руска федерация”). Според енциклопедията (към 11 ноември) Крим и Севастопол не влизат в състава на Русия, а президентът се избира за срок от 4 години.

Не случайно настоящият ръководител на проекта по замяната на Уикипедия с „Большая Электронная Российская Энциклопедия” — заместник-началникът на „Роскомпечат“ Владимир Григориев казва (цитатът е от „Комерсант”):

„Изхождаме от това, че Уикипедия е много популярен, но не много точен ресурс. А ние предлагаме верни статии, написани и проверени от учени…”.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС