Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Путин подкупил Платини с картина на Пикасо от Ермитажа?

Притиснал го Световното по футбол през 2018 г. да е в Русия, твърди частно разследване

Руският президент Владимир Путин с емира на Катар шейх Хамад бин Халифа - Путин подкупил Платини с картина на Пикасо от Ермитажа?

Руският президент Владимир Путин с емира на Катар шейх Хамад бин Халифа

Дали Владимир Путин не е използвал картина на Пабло Пикасо, за да издейства Световното футбол през 2018 г. да се проведе в Русия?

„Сънди Таймс“ публикува доклада на екипа, организирал провалената британска кандидатура за домакинството на шампионата, според който бившата футболна звезда Мишел Платини, председател на УЕФА и изпълнителен член на ФИФА, е получил творба на Пикасо като подкуп, за да подкрепи кандидатурата на Русия. Шедьовър, рисуван от испанеца, е получил и друг член на ръководството на ФИФА – Майкъл Дхудж. Произведенията, според доклада, са взети от фонда на Кремъл или от постоянната колекция на Ермитажа в Санкт Петербург. Във вестника твърдят, че информацията е събрана от британски посолства и частни разузнавателни дружества, които са били преди на служба към МИ-6.

В „Сънти Таймс“ пише, че Путин е приел твърде лично състезанието за домакинството и заговорничил с политици от Катар да търгуват гласове и сделки за газ, защото емирството искало да си гарантира домакинството за Световното по футбол през 2022 г.,те пък да подкрепят Русия за 2018 г.

Мишел Платини, който е известен ценител на Пикасо, публично отрече обвиненията в доклада.

„Бих искал да подчертая, че твърденията в „Сънди Таймс“ са напълно измислени. Те трябва да признаят, че не разполагат с никакви доказателства в подкрепа на този нелеп слух, – заяви Платини пред „Франс Прес“. – С тази афера в момента се занимават моите адвокати.“

„Сънди Таймс“ са изпратили доклада в британския парламент.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg