Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Путин изтезава Саакашвили в календар за 2016 г. 

Андрей Будаев е колкото художник, толкова и политически коментатор

Облечен в съветска военна униформа, Владимир Путин изтезава бившия грузински президент Михаил Саакашвили. - Путин изтезава Саакашвили в календар за 2016 г. 

Облечен в съветска военна униформа, Владимир Путин изтезава бившия грузински президент Михаил Саакашвили.

Художникът Андрей Будаев направи календар за 2016 година, посветен на президента на Русия Владимир Путин. Творческият метод на автора е прост – той коментира руските и световни колизии, като прави колажи, в които сменя героите на популярни картини, филми, снимки със… съвременни политици. 

От страниците на новия календар Путин грее в образа на спасител на Гърция, защитник на „руския свят“, а на една от тях – облечен във военна униформа от съветско време, изтезава настоящия началник на Одеската областна държавна администрация и бивш грузински президент, Михаил Саакашвили.

Путин и Башар Асад

За 2016 г.  Будаев е направил още няколко календара – с неизменното участие на Путин и други политици от Украйна, Европа и Америка (но Бойко Борисов не е сред тях). Три от творбите са със сцени от известни филми: „Само един свят не стига“, „Бялото слънце на пустинята“ и тв сериала „Къща от карти“. 
Календарите на Будаев се продават в Русия за по 5 хиляди рубли (около 70 долара) бройката.

Будаев е член на Съюза на руските и на московските художници, а от 1995 г. работи в областта на социалния и политически плакат. Носител е на голямата награда от Международното биенале на графиката в Калининград.

Путин и Сеп Блатер

„Преди години щяха да го вкарат в затвора, а сега всички очакват властите да закрият поредната му изложба – написа наскоро списание „Огонек“ за художника. – Но плакатите му се печатат, календарите му се продават, а хората ходят на изложбите му и се убеждават, че в Русия все пак има някаква свобода.“ 
  

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90