Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Путин иззе икона на Андрей Рубльов от Третяковската галерия и я даде на Църквата

Гробницата на Александър Невски е изнесена от Ермитажа и също предадена на духовенството

„Света Троица“ на Андрей Рубльов (ХV век) е най-известната руска икона. Репродукция: Уикипедия - Путин иззе икона на Андрей Рубльов от Третяковската галерия и я даде на Църквата

„Света Троица“ на Андрей Рубльов (ХV век) е най-известната руска икона. Репродукция: Уикипедия

Президентът на Русия Путин разпореди да се изземе най-известната икона на Андрей Рубльов „Света Троица“ от Третяковската галерия и да се предаде на Руската православна църква, съобщава сайтът на Руската патриаршия.

Според руските владици, това било „в отговор на многобройните молби на православните вярващи”. В продължение на една година иконата ще бъде изложена в московския катедрален храм „Христос Спасител”, а след това ще бъде пренесена в Троицко-Сергиевата лавра.

Миналата година „Светата Троица” вече е била изпращана в православния манастир за богослужения по лична молба на патриарх Кирил. Реставраторите от Третяковската галерия тогава се обявиха категорично против преместването на иконата, защото съхраняването на произведението, рисувано през ХV век, зависи от температурните условия и спазването на определено ниво на влажност. След като е била върната в галерията, изкуствоведите са открили 61 увреждания по иконата. По тази причина тя е била свалена от постоянната експозиция и изпратена за реставрация.

Иконата на Рубльов се намира в Третяковската галерия от началото на ХХ век, когато болшевишкото правителство я изважда от Троицко-Сергиевата лавра.

Руската църква ще получи и гробницата на Александър Невски, която в момента се пази в Ермитажа. По документи санктпетербургският музей я отстъпва на църквата под наем за 49 години. Директорът на Ермитажа Михаил Пиотровский е обяснил решението си с думите:

Днес сакралното значение на този паметник е по-важно от художествената му стойност“.

Все пак директорът напомня, че църквата трябва да осигури специални условия на въздуха и влажността, които с много усилия са били установени в Ермитажа.

Без тях крехката гробница на Александър Невски ще се разруши“, добавя Пиотровский.

Събитията, при които художествените ценности бяха прехвърлени на Църквата, която ще ги третира като „сакрални“, са подготвяни отдавна, коментира „Радио Свобода“. През февруари 2023 г. бе уволнена старата директорка на Третяковската галерия Зелфира Тригулова и на нейно място бе назначена дъщерята на генерала от ФС Владимир Проничев. След това бяха сменени директорите на Пушкинския музей, Руския музей в Санкт Петербург и Новгородския музей резерват.

Политологът Станислав Белковски смята, че смяната на директорите е била с цел да се „премахнат всички професионални възражения“ срещу предаване на произведенията на руската Църква. Освен това новите ръководители ще ускорят процеса по приемане в музеите на ценности, донесени от окупираните украински територии.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg