VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Путин на рождения си ден: Вярвам в съдбата и че можем да ѝ влияем

Руският президент с интревю пред ТАСС за личния си живот (линк)

„Аз работя всеки ден, аз не царувам“, казва руският президент Владимир Путин. Снимка: Стопкадър от видеото - Путин на рождения си ден: Вярвам в съдбата и че можем да ѝ влияем

„Аз работя всеки ден, аз не царувам“, казва руският президент Владимир Путин. Снимка: Стопкадър от видеото

Видео интервю с Владимир Путин, което разкрива подробности от личния му живот, разпространи руската информационна агенция ТАСС на 7 октомври, рождения ден на руския президент.

Разговорът представлява 18-а серия от проекта „20 въпроса към Путин”, но появата ѝ е изненадваща. Проектът, ръководен от родения в Украйна руски журналист Андрей Ванденко, е започнал през февруари 2020 г. и е трябвало да отбележи 20-ата годишнина от присъствието на Путин във властта на 26 март тази година. В средата на март обаче излъчванията на отделните серии са прекратени. Обяснението на Кремъл е, че не съвпадат с най-важните теми на деня – коронавируса и икономическата криза.

Тогава от ТАСС съобщават, че цялото интервю, записано в 2 дни и предвидено за 20 отделни серии, ще бъде превърнато в документален филм. Вместо това, на 7 октомври бе излъчена последната, 18-а част от интервюто. Тя засяга основно личния живот на руския президент и го разкрива от необичайна гледна точка. Путин досега не е говорил за децата и внуците си, но в интервюто с Ванденко става дума и за тях.

В предпоследната, 17-а част, излъчена през март, журналистът пита директно президента как се отнася към това, че често го наричат „цар”. Путин отговаря:

„Това съвсем не отговаря на действителността. Някой друг може да бъде наречен цар. Аз работя всеки ден, аз не царувам. Царят е този, който си седи, гледа отгоре и казва: ще заповядам и някой нещо ще направи. А само се гледа в огледалото. Аз работя всеки ден”.

В същата предпоследна част от средата на март Путин добавя, че вярва само на обикновените хора и подхвърля на Ванденко, че Ленин би имал какво да каже по отношение на хора като него – „малка група революционери, които са много далеч от народа”.

Веднага след тази излъчена част интервюто е спряно и няколко месеца никой не говори за подновяване на проекта.

В новата серия Путин разказва, че спи малко – по 5 часа на денонощие, че играе хокей с охранителите си от Федералната служба за безопасност, някои от които специално заради него са се научили да играят хокей. Президентът на Русия разказва и за изживяване в Кавказ, над Сочи, по време на ски спускане.

„Спусках се от вертолет. Вертолетът се снижаваше, хвърляхме ските и скачахме от вертолета, защото той не можеше да кацне. Фрирайд. Беше лошо, защото нямаше дълбок сняг, топеше се денем, а през нощта отгоре имаше коричка.”

По време на разговора Путин демонстрира и познанията си по немски. Той твърди, че е забравил руската дума за пухкав сняг и подхвърля немския ѝ аналог pulverschnee.

На въпрос на Андрей Ванденко на кого би искал да прилича, руският президент отговаря: „На доктор Зорге”*, като уточнява, че това била мечтата му от гимназията.

Точно тук журналистът успява да вмъкне темата за децата с въпроса: „А децата ви?”. „Децата ми се занимават с наука”, отговаря Путин. И заявява, че се надява именно той да е авторитетът, на когото биха искали да приличат. Ванденко прибавя и внуците към въпроса, след което следва интересен разговор:

Путин: – Те още са малки. Един от внуците, дъщеря ми започна да го учи на нещата от живота…

Ванденко: – Коя дъщеря?

Путин: – Какво значение има?

Ванденко: – Ой, кхъ-кхъ…

Путин: – Спрете да пръхтите, защото…

Ванденко: – Не пръхтя, а се покашлям.

Путин: – Още по-зле. Няма какво да кашляте. Вие не живеете моя живот и не разбирате какво означава проблем с безопасността.

След това руският президент разказва как дъщеря му отговорила на въпрос на детето ѝ защо трябва да я слуша. „По-голяма съм от теб”, казала тя. „Не, дядо Вова е по-голям”, отговорил внукът на президента. За внуците си той говори в множествено число, но категорично отказва да каже колко са, как се казват и как живеят. Най-вече от съображения за безопасност.

Путин с умиление споделя как неговите приятели от училище и от университета твърдели единодушно, че той изобщо не се е променил. И заявява, че на неговия пост понякога се чувства сякаш от човек се е превърнал във функция.

Журналистът директно пита дали постът на президента е еднопосочен билет и дали означава, че той никога повече не би могъл да живее нормален живот, „да отиде на по бира в петък след работа”.

„В последно време не пия бира, защото тумбакът расте”, отговаря Путин и добавя, че постът му наистина е ограничение, но има и компенсация – доверието, което хората имат в него.

Руският президент отговаря и на въпроса защо проявява раздразнение всеки път, когато бъде споменато семейството му. В отговора Путин прокарва граница между руските и западните изборни процеси.

„В Русия хората гласуват за мен, а не за семейството ми”, казва той и добавя: „Знам, че западната политическа култура е свързана с идеята за семейственост. Но ние не сме в такова състояние, че да играем подобен театър. Ние трябва да се държим като възрастни.”

„Вярвате ли в съдбата?”, пита Ванденко.

„Вярвам в съдбата, но и в това, че можем да влияем върху нея”, отговаря на финала руският президент.

Цялото интервю с Владимир Путин

Вижте още: ИНТЕРВЮ С АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ ЗА РОЖДЕНИЯ ДЕН НА ПУТИН


* Рихард Зорге е немски журналист и съветски разузнавач по време на Втората световна война. Бил е член на нацистката партия под прикритие – бел. ред.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg