СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Путин наречен кървав диктатор в руски пропаганден сайт

Отговорността за неочаквания пробив на истината е поета от двама редактори в „Лента.ру”

Руският президент Владимир Путин и военният министър Сергей Шойгу на военния парад в Москва на 9 май. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Путин наречен кървав диктатор в руски пропаганден сайт

Руският президент Владимир Путин и военният министър Сергей Шойгу на военния парад в Москва на 9 май. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Чрез война е по-лесно да се прикрият провалите в икономиката. Путин трябва да си отиде. Той започна безсмислена война и води Русия към пропаст.“ Това гласи една от десетина статии с истината за войната в Украйна, които излязоха неочаквано вчера, 9 май, в един от най-пропагандните руски сайтове „Лента.ру”. 

Събитието беше отбелязано от мнозина потребители, а и самите статии бяха придружени от подкана да бъдат направени скрийншотове, защото властите скоро ще ги изтрият:

„Този материал не е съгласуван с ръководството, а за неговата публикация администрацията на президента ще напердаши изданието, с други думи: БЪРЗО ПРАВИ СКРИЙНШОТ, докато не са го махнали“.

Първоначално в социалните мрежи се появиха твърдения, че става дума за хакерска атака, но скоро стана ясно, че смелата постъпка е дело на редактори от сайта. Отговорността бе поета от ръководителите на отделите „Икономика“ и „Среда на живот“ в сайта Егор Поляков и Александър Мирошников.

Вече публикувани материали за кратко бяха заменени с текстове със заглавия, в кито се разкриваше истината за руската агресия, неадекватната политика на Путин и загубите на руската армия.

Изданието, което поддържаше прокремълска позиция и разпространяваше позициите на официалната пропаганда, внезапно бе изпълнено със заглавия от типа:

„Владимир Путин се превърна в жалък диктатор и параноик“, „Путин започна една от най-кръвопролитните войни на ХХІ век“, „Зеленски се оказа по-голям от Путин“, „Трибунал очаква Путин и неговите съратници“.

Егор Поляков излезе с изявление в Телеграм канала си:

„Това не беше хакерска атака, а наше осъзнато решение, което беше взето относително отдавна, но не успяхме да го реализираме бързо. Що се отнася до материалите, беше лесно. След масовите блокирания в страната почти не остана медия, която да може да се прочете без VPN. Подбрахме 40-45 ключови теми и факти, които руските медии започнаха да премълчават след началото на войната и ги разработихме подробно, стараейки се да не влизаме в „обратна пропаганда“.

В една от статиите се казва:

„Животът на руснаците се оказа за Владимир Путин не толкова важен, колкото стремежът да попадне в учебниците по история като „събирач на руски земи и пазител на традиционните ценности. Президентът нагази в историята и замъкна в нея целия руски народ, дори без да го попита за мнението му. В рамките на митичната „денацификация“ – термин, чийто смисъл не разбират дори руснаците, поддържащи агресията срещу Украйна – вече загинаха над 50 хиляди души. От тях около 20 хиляди са руски военни, които за целия свят, а след известно време и за гражданите на Русия, ще се превърнат в презрени фигури и военнопрестъпници“.

Необичайните текстове са написани на жив и разбираем език, достъпен за всички потребители на сайта. В статията „Голият крал“ например се казва:

„Владимир Путин се намира във висшите ешелони на властта повече от 20 години. През това време държавният глава се превърна от легитимен и демократичен президент в архаичен, комплексиран и кървав диктатор. Параноята на президента заедно с тоталното недоверие към обкръжаващите го го постави в зависимост от най-близкия му кръг – президентът не получава актуална информация, а я консумира само чрез папки, чиито съставители редовно манипулират мнението му. Държавният глава няма мобилен телефон и не влиза в интернет – той е изостанал от живота и се опитва да управлява страната по съветските правила, които просто не са жизнеспособни днес“.

В статия, която обяснява какви са разходите за войната с Украйна, се споменава и за България.

„Реални успехи за тези 20 години (откакто Путин е на власт) не са постигнати. Така очакваната икономическа мощ и нормален живот на нивото на Португалия (да, именно по тази страна Владимир Путин скромно се ориентираше в началото на своя президентско-царски път) така и не бяха достигнати. Сега средномесечната „чиста“ заплата на руснаците е една от най-ниските в Европа и е по-малка дори от най-бедната страна в Евросъюза – България“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90